“Sing Hallelujah to the Lord”, suvremena kršćanska pjesma iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, neočekivano je postala jedna od himni milijunskih prosvjeda u Hong Kongu.

Na internetu su se pojavila brojna videa prosvjednika, među kojima su i mnogi tamošnji kršćani, kako spontano pjevaju tu pjesmu pred zgradom Zakonodovanog vijeća ili u protestnoj povorci ulicama Hong Konga.

Pojedini mediji poput The Economista ili Shangaiista već su je prozvali “najdražom” pjesmom prosvjednika te “neslužbenom himnom” prosvjeda.

Jednostavna pjesma s ponavljajućim stihovima, kod nas poznata u različitim verzijama poput “Pjevaj aleluja Gospodu” i “Pjevaj aleluja Isusu”, napisana je 1974. i nerijetko se zna izvoditi na različitim kršćanskim službama i molitvenim susretima.

SING HALLELUJAH TO THE LORD!?
This video was taken on Tuesday night outside of the Legislative Council building where Hong Kong laws are passed. It is wonderful! Unlikely to ever make the news!

Objavljuje Kathy Balcombe u Četvrtak, 13. lipnja 2019.

Prvi prosvjedi u Hong Kongu započeli su u ožujku nakon što su hongkonške vlasti predložile Zakon o izručenju kojim bi se dozvolilo izručenje hongkonških građana Tajvanu, Kini i Makau. Upravo je izručenje Kini postalo kamen spoticanja između tamošnjih vlasti i prosvjednika.

Prosvjednici smatraju kako moguće donošenje Zakona o izručenju predstavlja veliku ugrozu građanskih sloboda jer omogućuje izručenje zemlji s duboko problematičnim i autoritarnim pravnim sustavom. Također boje se njegova korištenja u borbi protiv političkih neistomišljenika i kritičara kineskih komunističkih vlasti kao i mogućeg smanjenja neovisnosti koju Hong Kong u odnosu na ostatak Kine ima prema principu “jedna država, dva sustava” (Ujedinjeno Kraljevstvo ustupilo je Hong Kong Kini 1997. godine, nakon potpisivanja sporazuma koji na 50 godina osigurava političku i ekonomsku neovisnost dotadašnje britanske kolonije).

Vlasti pak tvrde kako je zakon potreban kako Hong Kong ne bi postao sigurno mjesto za kriminalce. Prijedlog također sadrži iznimke prema kojoj osobe optužene za religijske i političke zločine ne bi mogle biti izručene. Također, o svakom pojedinom izručenju odlučivali bi hongkonški sudovi. No njihova obećanja nisu uvjerila kritičare zakona.

Prosvjedi su posebno eskalirali tri dana uoči predviđenog drugog čitanja Zakona o izručenju kada se na ulicama grada okupilo, prema organizatorima, više od milijun prosvjednika. Policija je pak tvrdila kako je na vrhuncu prosvjeda bilo oko 270 tisuća okupljenih.

Prosvjedi su se nastavili i idućih dana. U međuvremenu je nekoliko puta odgođeno drugo čitanje zakona, da bi tamošnja vodeća političarka, upraviteljica Posebne administrativne regije Hong Kong, Carrie Lam, odgodila njegovo donošenje.

Unatoč tome prosvjedi su se nastavili sa zahtjevima za potpunim povlačenjem prijedloga te Lamovom ostavkom. Najveći prosvjed, procjene organizatora govore o 2 milijuna ljudi, održan je jučer, 16. lipnja, na ulicama Hong Konga.

Tijekom ranijih prosvjeda došlo je do sporadičnog sukoba između građana i policije s nekoliko ozljeđenih na obje strane. Također, jedna je osoba izvršila prosvjedno samoubojstvo.

Prosvjednike je podržao i hongkonški kardinal Joseph Zen, poznati borac za ljudska prava i prava kineskih katolika. Tamošnja Crkva također je organizirala svetu misu i molitvu za Hong Kong. Zanimljivo je i kako se Carrie Lam, upraviteljica Hong Konga, deklarira kao pripadnica Katoličke Crkve.

Prema procjenama, u Hong Kongu živi oko 480 tisuća protestanata te 380 tisuća katolika. Sam grad ima oko sedam i pol milijuna stanovnika.

Tino Krvavica | Bitno.net