Nakon masakra samozvanog ISIS-a ili nekih islamskih terorista, slijedi igra pripisivanja odgovornosti. Mnogi narodi sa Zapada optužuju muslimansku vjeru; islamski svijet pokušava odbiti svaku povezanost islama s nasiljem, odmah odgovarajući: “To nije islam!” Isto se to dogodilo i ovih dana, nakon terorističkih napada u Istanbulu, Bagdadu i Dhaki, koji više ili manje jasno smatraju ili priznaju zlodjelima ISIS-a.

Samo nekoliko sati nakon tih terorističkih napada, dobili smo kratko razmišljanje mladog Alžirca, muslimanskog studenta, starog 27 godina, koji živi u Francuskoj. On optužuje islamski svijet za licemjerje. S jedne strane islamski se vjernici distanciraju od djelovanja samozvane Islamske države, dok s druge strane sami sanjaju o uvođenju šerijatskog zakona, po čitavom svijetu. Mladi anonimni autor naglašava potrebu da muslimani reformiraju i moderniziraju svoju vjeru, napuštajući one njezine elemente koji se odnose na prošlost Islamske zajednice, a koji se (nažalost) često “propovijedaju u našim džamijama i u našim školama”.

Danas sam odlučio stati u obranu Islamske države, prije svega od onih koji kažu da ono što oni čine nije prema šerijatskom zakonu. ISIS nije licemjerna nego iskrena, izravna i istinita.

Kako se usuđujemo reći da ona ne predstavlja stvarni šerijat? Šerijatski zakon je izum naših “ulema”, koji je propovijedan po našim džamijama i poučavan u našim školama? Danas ISIS taj isti zakon doslovno provodi na terenu.

[To] je rezultat naših ideja i naše vjerske prakse, ustanovljen prije više od 10 stoljeća. Pogledajmo kako je tadašnji religijski stalež zarobio mozak nama i našoj djeci i učinio da zarđa. Pogledajmo kako je izopćio [intelektualce] svjetla poput Averroesa, Ibn Sinu, [Muhamed] Arkouna, … popis je vrlo dug. Priželjkujemo kalifat sličan onome proroka Muhameda, opisanog u našim knjigama i kojega su propovijedali naši imami. Ta se utopija učila stoljećima!

Prestanimo suditi ISIS i nemojmo je proklinjati. Nije je se lako riješiti, jer je to zakonito dijete naše sudske i religijske prakse. I na kraju, ako nam je to stvarno namjera, riješimo se svoje sudske prakse i šerijatskog zakona, na čijim je temeljima ISIS postala. Šerijat ne dolazi od Boga, nego od đavla. Prestanimo mu pripisivati oznaku svetosti!

A iznad svega, ne pokušavajmo za to optužiti Mossad, CIA-u i druge “nevjernike”! Prije deset stoljeća oni nisu ni postojali. Nije strana ruka donijela dijaboličke zakone poput amputacije udova za lopove! Nemojmo biti nepravedni; nije Mossad uveo kamenovanje preljubnica kao božanski zakon! Nije CIA izglasala pogubljenje otpadnika …. nego naši učitelji Kur’ana i naše starješine, sa svojom jeftinom sudskom i religijskom praksom.

Ako nam danas Amerika pomaže u ostvarenju našeg sna, koji joj je u interesu, trebamo im zahvaliti, jer to i je cilj naše sudske i religijske prakse. Trebamo isto tako i pljeskati hrabrim pripadnicima Daesh-a ili ISIS-a. Oni nisu licemjeri poput nas, jer doslovno primjenjuju preporuke naših poznavatelja Kur’ana.

Naš položaj je stvarno kontradiktoran, zbunjujući, nepravedan i licemjeran. Mi dijelimo isti šerijatski zakon s Daeshom, ali nažalost smatramo i govorimo da nas Daesh (ISIS) ne predstavlja! To je stvarno čudno! Imamo samo dva izbora: ili ćemo se pridružiti ISIS-u i prisegnuti na vjernost i prestati s ovom komedijom, ili ćemo reformirati našu viziju islama i poništiti stare stvari, tj. šerijat i religijsku praksu, koju su izmislili uleme! Moramo odlučiti, prije nego što bude prekasno – ističe se na koncu razmišljanja mladog muslimanskog studenta, nastanjenog u Francuskoj.

*Više o ovoj temi možete pročitati u eseju Samira Khalila, SJ, jednog od najvećih katoličkih stručnjaka za islam. Cijeli serijal patera Khalila pročitajte OVJDE.

Radio Vatikan, AsiaNews | Bitno.net