Među sudionicima sljedećega Svjetskog dana mladeži, koji će biti održan od 25. do 31. srpnja u Krakowu, u Poljskoj, bit će i petoro mladih iz Gaze. Potvrdio je to za agenciju Sir pater Mario da Silva, Brazilac, župnik u latinskoj župi Svete Obitelji, jedinoj u Pojasu Gaze, u tom „malenom stadu“ koje čini nešto više od 130 katolika. Međutim, – istaknuo je p. Mario – sve je u odluci izraelskih vlasti, ako nam dadu ili ne dopuštenje da iziđemo iz Pojasa Gaze. Ako nam dopuste, a za to molimo svakoga dana, bilo bi prvi put da mladi iz Gaze sudjeluju na Svjetskom danu mladeži.

Za njih bi to bila važna prigoda za rast i upoznavanje, posebice stoga što nisu nikada izišli izvan Pojasa Gaze. Moći će dati svjedočanstvo svojega trpljenja. Njihovo bi sudjelovanje bilo veliki dar za sve kršćane u Gazi – dodao je p. Mario. Po mišljenju biskupa Williama Shomalija, generalnoga vikara Latinskoga jeruzalemskog patrijarhata, koji će pratiti skupinu u Krakow, moguće je da će se skupiti više od 600 sudionika, veleposlanika milosrđa iz Isusove zemlje. Mladim Palestincima, koji pripadaju različitim obredima nazočnima u Svetoj zemlji, pridružit će se drugi, iz Izraela i Jordana, uz članove Neokatekumenskoga puta iz Galileje. U Krakowu će biti nazočni mladi iz svih Crkvi – primijetio je biskup.

Mladi iz Svete zemlje, sudionici Svjetskoga dana mladeži, posjetit će također koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau – kazao je u razgovoru za agenciju Sir župnik u kršćanskom selu Beit Sahour, pater Iyad Twal, i dodao da će tom prigodom izraziti snažno protivljenje zlu, patnji, boli, nepravdi, te potporu životu, pravu, pravednosti i slobodi za sve ljude, bez razlike. (…) Spomen na prošlost treba poslužiti kako bi se za sve ljude izgradile bolja i pravednija sadašnjost i budućnost – napomenuo je pater Iyad.

Radio Vatikan | Bitno.net