„Više poštujem ovakve koji se svjesno okrenu od vjere nego one koji tu vjeru pokušavaju izopačiti i prilagoditi kako bi postala opravdanje za njihove perverzije“, napisao je otprilike kršćanski publicist Rod Dreher, komentirajući vijest da je američki pastor megacrkve i pisac knjiga o kršćanskom pristupu seksualnosti Josh Harris objavio kako više nije kršćanin.

Harris je autor bestsellera „I kissed dating goodbye“iz 1997. u kojem je progovorio o današnjoj kulturi „hodanja“ među mladima i ponudio joj alternativu temeljenu na kršćanskom pristupu i predbračnoj čistoći. Riječ je o knjizi koja je doista donijela puno dobra mladim vjernicima. U međuvremenu je postao i pastor jedne utjecajne evanđeoske megacrkve te priznati i poznati govornik i, nazovimo to tako, kršćanski self-help autor.

Sada je Harris na Instagramu objavio da se razvodi od svoje supruge s kojom je bio u braku 21 godinu i ima troje djece. Tome je nakon nekoliko tjedana dodao da više nije kršćanin i kako je već nekoliko godina proveo u kajanju zbog onih koje je svojim „osjećajem nadmoćnosti“ povrijedio.  Ispričao se i zbog svoje knjige. Posebice se ispričao LGBT osobama koje je, napisao je, vrijeđao naukom o spolnosti koji je propovijedao.

Dreher je u svome komentaru naglasio da nije čitao knjigu o kojoj je riječ. Nakon što deklarira da kao pravoslavac vjeruje u kršćanski nauk o tome kako je jedini moralno dopušteni seks onaj između muškaraca i žene u braku, publicist nastavlja kako je percepcija Harrisove knjige vjerojatno rezultirala rigoroznim legalizmom karakterističnim za neke evanđeoske megacrkve i kako takav puritanizam ne može biti rješenje u borbi kršćanstva protiv negativnih posljedica seksualne revolucije (o istinskom ovladavanju vlastitim strastima i borbi protiv putenosti pročitajte OVDJE).

S druge strane, nastavlja Dreher, kao što puritanizam nije rješenje, još su manje rješenje „progresivni pop pastori koji rade seks idole od prstena čistoće“. Dreher misli na evangeličku pastoricu Nadiu Bolz Weber, koja promovira pornografiju, LGBT i promiskuitet kao kršćanski prihvatljive i koja je nedavno organizirala akciju u kojoj su prsteni čistoće rastopljeni u skulpturu u obliku ženskog spolnog organa.

Publicist je naglasio kako više cijeni Harrisovu iskrenost nego iskrivljavanje nauka koje čini pastorica i dodaje kako i ovaj slučaj jasno dokazuje da ne može biti nikakvog pomirenja između kršćanskog nauka i seksualne revolucije.

„Ovo što se događa upozorenje je na opasnosti ‘celebrity’ kulture koja dominira u evanđeoskim kruogovima, ali i upozorenje kako Sotona oblijeće oko nas, napisala je Paula Bolyard, kolumnistica konzervativnog PJ Media, dodajući kako je iznimno važno ne zanemariti zbog ovoga sav pozitivan utjecaj koji je Harrisova knjiga imala na naraštaje mladih kršćana.

Ugledni First Things je također komentirao Harrisovu apostaziju, pa je Carl Trueman napisao tekst u kojem je upozorio kako njegov otpad od vjere upozorava na pogreške dobrog dijela pokreta evanđeoskih megacrkvi koje sebe doživljavaju kao mesijanske organizacije i pri tome su kompromitirane arogancijom i velikim svotama novca koje se vrte oko njih.

Goran Andrijanić | Bitno.net