Vlasti u Kini donijele su odluku kojom se dodatno popuštaju restrikcije broja djece nametnute krajem 70-ih godina prošlog stoljeća.

Prema novim mjerama, koje je odobrio predsjednik Xi Jinping, tamošnji parovi moći će imati troje djece, a kao glavni razlog navodi se očuvanje daljnjeg ekonomskog rasta, državne sigurnosti i društvene stabilnosti.

Vodstvo Komunističke partije je 1979. godine donijelo kritiziranu “politiku jednog djeteta” kojom su htjele usporiti rast stanovništva. Odredbu su pratile oštre mjere protiv prekršitelja koje su uključivale visoke kazne, sterilizaciju te prisilne pobačaje, što je izazvalo brojne kritike međunarodne javnosti i skupina za ljudska prava. Također, zabilježeni su i slučajevi čedomorstva.

Demografska kriza nagnala je komunističke vlasti da “olabave” spomenutu politiku te su od 1. siječnja 2016. godine parovima dopustili imati dvoje djece.

Unatoč tome, očekivani “baby boom” nije se pojavio.

Prema brojkama koje je objavio BBC, citirajući službene demografske podatke, prošle je godine u Kini rođeno 12 milijuna beba, što je značajan pad u odnosu na 2016. kada je rođeno 18 milijuna beba. Također radi se o najnižoj brojci još od 60-ih godina prošlog stoljeća.

Isti medij navodi kako su šanse da nova mjera potakne demografski rast male.

“O ovom pitanju razgovarao sam s brojnim mladim kineskim parovima i teško je naći one koje ovih dana žele veliku obitelj”, napisao je Stephen McDonell, BBC-jev dopisnik za Kinu.

“Generacije Kineza živjele su bez braće i sestara te su naviknuti na male obitelji – veće bogatstvo značilo je manju potrebu za većim brojem djece koja će radom podržavati obitelj, a mladi profesionalci kažu da će radije jednom djetetu pružiti više mogućnosti nego prihode rasporediti na više djece.”