Kako javlja kineska državna novinska agencija Xinhuanet, komunistička vlast u toj zemlji je nakon četverodnevnog sastanka na najvišoj razini odlučila zamijeniti ‘politiku jednog djeteta’ politikom ‘dva djeteta’.

Često kritiziran zakon, koji je s implementacijom započeo tijekom 70-ih godina da bi u potpunosti bio usvojen 1980., tako je dočekao svoj kraj ostavivši iza sebe krvav trag od gotovo 400 milijuna ubijene djece.

Politika koja je uvedena zbog straha od „populacijskog booma“ uzrokovala je brojne, često prisilne i nasilne pobačaje u režiji državnih službenika za obiteljsko planiranje, prisilnu sterilizaciju i čedomorstvo te ubijanje ženske djece što je uzrokovalo nesrazmjer između spolova (o navedenim posljedicama naš je portal već više puta pisao). Također, vjeruje se da između 20 i 30 milijuna muškaraca nikada neće naći ženu što je, kako piše LifeSiteNews, dovelo do porasta trgovine ljudima radi seksualnih usluga.

Međutim smatra se kako je temeljni uzrok promjene politike demografska kriza koja bi, prema analitičarima, mogla pogoditi tu zemlju. Kako izvještava Guardian, broj radnog sposobnog stanovništva samo je prošle godine pao za 3,71 milijuna osoba, a takav trend očekuje se i dalje što može naštetiti kineskoj ekonomiji.

Kina je već 2013. uvela određene olakšice vezane uz spomenutu politiku kada je nekim obiteljima, u kojima je barem jedan supružnik jedinac i/ili je prvo dijete žensko, dopušteno rađanje još jednog djeteta. Dopuštenje se prvenstveno odnosilo na pripadnike etničkih manjina i stanovnike ruralnih krajeva.

Premda neki smatraju kako je navedeni prijedlog korak u pozitivnom smjeru, brojni aktivisti za ljudska prava potez smatraju „nedovoljnim“.

„Država nema pravo odlučivati koliko će netko imati djece“, izjavio je William Nee, aktivist Amnesty Internationala nadodavši:“ Ako Kina doista želi poštivati ljudska prava, vlada bi odmah trebala napustiti takve invazivne metode kontroliranja osobnih odluka pojedinaca oko planiranja obitelji i rađanja djece“.

Kako prenosi Catholic News Agency, isto smatra i Reggie Littlejohn, predsjednica udruge Women’s Rights Without Frontiers, koja je izjavila kako „politika dva djeteta neće spriječiti abortus, ubijanje s obzirom na spol ili regulacije vezane uz planiranje obitelji“.

Isti medij prenosi kako je stopa samoubojstava u Kini veća za 25% kod žena nego kod muškaraca, što neki djelomično povezuju i s ograničenjima vezanim uz rađanje.

„Politika jednog djeteta ne treba biti modificirana, već ukinuta“, zaključila je Reggie Littlejohn.

Međutim neki analitičari smatraju kako neće doći do potpunog ukidanja politike s obzirom da bi to predstavljalo „pljusku“ Komunističkoj partiji i njenim dužnosnicima koji su istu promovirali više od 30 godina.

Premda navedena mjera predstavlja „korak naprijed“, ona neće spriječiti ubojstva niti traume koje su iste prouzročile milijunima žena i obitelji. Stoga se očekuje nastavak pritiska međunarodnih organizacija za ljudska prava i općenito međunarodne javnost kako bi „politika jednog djeteta“ postala samo ružna slika iz prošlosti.

Tino Krvavica | Bitno.net