Državni tajnik kardinal Pietro Parolin nazvao je 14. listopada palestinskog premijera Shtayyeha kojemu je izrazio žalost Svete Stolice zbog onoga što se događa u Palestini, prenosi Vatican News.

U subotu prijepodne je državni tajnik kardinal Pietro Parolin nazvao premijera države Palestine, Mohammada Shtayyeha, kojemu je izrazio žalost Svete Stolice i svoje osobno zbog onoga što se događa u Palestini, posebice u Gazi.

Obećao je da će Sveta Stolica i dalje priznavati samo državu Palestinu i njezine vlasti kao predstavnike legitimnih težnji palestinskog naroda. Istaknuo je da je u ovoj situaciji potrebno zajamčiti puno poštovanje humanitarnog prava i osigurati da civili, posebno oni najugroženiji, te zdravstvene ustanove i bogoštovna mjesta ne budu uključeni u sukob. Tu je istu poruku kardinal u petak odlučno uputio svim uključenim stranama.

Podsjetimo, kardinal Parolin je ranije istaknuo kako je potrebno vratiti se zdravom razumu, napustiti slijepu logiku mržnje i odbaciti nasilje kao rješenje.

“Pravo je napadnutoga da se brani, ali i legitimna obrana treba poštovati mjerila proporcionalnosti. Ne znam u kojim bi okvirima moglo doći do dijaloga između Izraela i Hamasa, ali trebalo bi ga ostvariti odmah, bez odlaganja. To valja učiniti da bi se izbjeglo daljnje krvoproliće, kao što se događa u Gazi, gdje ima mnogo nedužnih civilnih žrtava nakon napada izraelske vojske”, rekao je vatikanski državni tajnik u petak.

Mir se može temeljiti samo na pravednosti, ističe Parolin.

“Bez pravednosti ne može biti mira među ljudima. Čini mi se da je najveća moguća pravednost u Svetoj zemlji rješenje o dvije države, koje bi omogućilo Palestincima i Izraelcima živjeti jedni pokraj drugih u miru i sigurnosti. Međutim, to rješenje, koje je predvidjela međunarodna zajednica, nekima se, s jedne i s druge strane,  u posljednje vrijeme čini neostvarivim. Za neke pak nije nikada bilo ostvarivo. Sveta Stolica uvjerena je u suprotno i to rješenje nastavlja podupirati”, zaključio je.