Zaklada papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji (Aid to the Church in Need – ACN) u priopćenju izvršnoga predsjednika zaklade Thomasa Heine-Gelderna upozorila je na zabrinjavajuće stanje u više zemalja Sahela i na sjeveru Mozambika, u pokrajini Cabo Delgado, prenosi Vatican News.

Te su zemlje izložene snažnim napadima naoružanih skupina koje tvrde da pripadaju samozvanoj Islamskoj državi (Daesh). Zaklada je pritom istaknula da je opasnost od terorizma u Africi sve veća.

U dokumentu se, među ostalim, podsjeća da smo tijekom cijele 2020. bili svjedoci znatnoga povećanja nasilja u pokrajini Cabo Delgado, koje je započelo u listopadu 2017. s pogubljenjima ljudi. Sela i gradovi su padali u ruke džihadista te su mnogi stanovnici oteti. Govori se o više od dvije tisuće mrtvih i više od 600 tisuća interno raseljenih osoba.

Zaklada je odlučila poduprijeti mozambičke biskupije koje primaju raseljene osobe te ublažiti patnje i traume tih ljudi, pružajući im hitnu pomoć u iznosu od 100 tisuća eura, rekla je ravnateljica Odjela za međunarodne projekte Zaklade Regina Lynch.

Teroristi su palili crkve i uništili samostane te oteli dvije redovnice. No, gotovo nitko nije posvetio pozornost tom novom žarištu džihadističkoga terora i nasilja u Africi koje pogađa sve, i kršćane i muslimane, upozorila je Lynch te na kraju izrazila nadu da će se konačno pronaći odgovor za krizu u sjevernom dijelu Mozambika, u ime najsiromašnijih i napuštenih, prenosi Vatican News.