Rebecca je 28–godišnja Nigerijka koju je teroristička skupina Boko Haram otela 2014., nakon čega su je odveli u šumu gdje su u rijeci utopili njezina trogodišnjeg sina jer se ona nije htjela obratiti na islam. Zatim su je prisilno „udali“ za jednog od terorista s kojim je zatrudnjela, te su je naposljetku prodali u roblje.

Sestra Meena je 40–godišnja redovnica iz Indije koja je 2008. bila silovana te prisiljena da gola hoda preko 50 kilometara, dok su je hinduistički ekstremisti tukli tijekom antikršćanskog nasilja za vrijeme kojeg je ubijeno preko stotinu ljudi.

Dalal je 21–godišnja Jeziđanka koju je prije četiri godine oteo ISIS i prodao u seksualno roblje devetorici muškaraca na devet mjeseci. Njezina majka i sestra još uvijek su u ISIS-ovom zatočeništvu.

Svim trima je zajedničko to što su bile žrtve vjerskog progona, a njihove priče trebale bi poslužiti buđenju svijesti cijeloga svijeta kako bi se zaštitili milijuni onih kojima zbog njihove vjere prijeti slična sudbina.

Zbog tog je razloga papinska zaklada ACN (Aid to the Church in Need (Pomoć Crkvi u potrebi)) preko časopisa Vanity Fair Italy uputila otvoreno pismo glumicama Meryl Streep, Sharon Stone, Umi Thurman i Asiji Argento, koje su, stoji u pismu, skrenule pozornost svijeta na „skandal nasilja koje pogađa žene na Zapadu“ kroz kampanju #MeToo.

Pokret #MeToo je usmjerio pažnju milijuna na žene „koje su pretrpjele silovanje, uznemiravanje i ponižavanje“, a solidarnost poznatih glumica „prekinuo bi ravnodušnost“ i prema nasilju zbog vjerske pripadnosti koje su trenutno „nevidljive“, poručuju iz ACN-a.

Objavljeno pismo ilustrirano je fotografijama Rebbece, Meen i Dalale na kojima one drže znakove s natpisima: #MeToo (Ja također), #NotJustYou (Ne samo ti) i #StopIndifference (Prekinimo ravnodušnost).

“I one vas trebaju”, poručuje se u otvorenom pismu, “[One trebaju] vašu suradnju u suprotstavljanju nepodnošljivom licemjerju onih koji su ogorčeni samo na ono što se događa u dvorištu njihova doma, ali nemaju misli, riječi i pomoći za one koje pate u daljini zbog šutnje brojnih muškaraca i žena.”

Papa Franjo je ranije ove godine donirao dio sredstava od prodaje Lamborghinija upravo ACN-u kako bi tim sredstvima pomogao obnovi razrušenih sela u Iraku.

Ivo Džeba | Bitno.net