U svojoj poruci Papa je rekao kako je taj Kongres „daljnji izraz želje za promjenom naše Crkve“, u kojoj je „spolno zlostavljanje od strane klera i njegovo prikrivanje od strane biskupa i redovničkih poglavara ostavilo neizbrisivu ranu“ zbog „štete učinjene tolikim osobama“, objavio je Vatican News. To je ujedno „izraz sinodalnog procesa susretanja, slušanja, promišljanja i međusobnog pomaganja u nastojanju da se ostvari i ocijeni naše zalaganje za sprječavanje zlostavljanja u našoj Crkvi“, piše Papa u poruci upućenoj u povodu Drugog latinoameričkog kongresa o prevenciji zlostavljanja, na temu „Liječiti, informirati i komunicirati: ključni elementi za učinkovito upravljanje slučajevima spolnog zlostavljanja“, koji se održava u Asuncionu, u Paragvaju od 14. do 16. ožujka.

Papa ističe da je „vodstvo Crkve mnogo učinilo na suočavanju s tim zlom i da se ono više ne ponovi“ te potiče organizaciju drugih događaja poput tog kongresa, ali, dodaje, „moramo moći vidjeti rezultate koji pokazuju da su maloljetnici sigurniji u našoj Crkvi”. Zato podsjeća da je od Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika zatražio „da nadzire i provjeri primjerenost odgovarajućih politika i praksi u cijeloj Crkvi te da sastavi izvješće koje ukazuje na poboljšanja koja su još potrebna“.

Papa je zatim čestitao otvorenje u Asuncionu novog Centra za studije o ljudskom dostojanstvu i prevenciji zlostavljanja, „koji će biti nacionalna središnja točka posvećena toj svrsi“, a „apostolima prevencije“, okupljenima ovih dana oko kardinala Adalberta Martineza, nadbiskupa Asunciona, iz raznih zemalja Latinske Amerike i Europe poručuje kako je „vaš rad na zaštiti najranjivijih hitan i prijeko potreban“.

Papa u svojoj poruci ističe važnost iskoraka u tom djelu zaštite na razini mjesnih Crkava. Rad na „uspostavljanju jasnih postupaka za zaštitu ranjivih osoba u Crkvi mora postati sastavni dio djelovanja i prioritet u svakoj mjesnoj Crkvi“, uz potporu Rimske kurije. Sveti Otac podsjeća da je od Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika zatražio da nadzire ispravnu provedbu motupropria Vos estis lux mundi (s proceduralnim uredbama za borbu protiv spolnog zlostavljanja u Crkvi, objavljenog u svibnju 2019.), „kako bi zlostavljane osobe imale jasne i dostupne putove traženja pravde“. Posebnu pažnju treba posvetiti onim mjesnim Crkvama „u kojima su, zbog nedostatka sredstava, napori za promicanje odgovarajućih preventivnih mjera još u početnim fazama“. Naime, prema Papinim riječima, „okrutne nejednakosti koje pogađaju naša društva ne smiju utjecati i na našu Crkvu“.

Na kraju, Papa podsjeća na susret od prije četiri godine, u veljači u Vatikanu, biskupa i redovničkih poglavara iz cijeloga svijeta s članovima Rimske kurije na kojem je bilo riječi o „problemu lošeg upravljanja spolnim zlostavljanjem maloljetnika od strane crkvene hijerarhije“. Papa tvrdi da „svaki onaj koji umanjuje utjecaj toga ili minimizira trenutnu opasnost, obeščašćuje one koji su toliko propatili i vara one kojima tvrde da služe“. Spolno zlostavljanje od strane bilo koga u Crkvi, gdje god da se dogodilo, nastavlja Papa, „jasna je i prisutna opasnost za dobrobit Božjeg naroda i njegovo loše upravljanje nastavit će degradirati Gospodinovo Evanđelje u očima sviju“.

Sveti Otac na kraju povjerava zagovoru Naše Gospe od Uznesenja, zaštitnice Paragvaja, napore „svih koji su uključeni u ovaj nužan, ali bolan posao službe Crkve“.