Nakon uvodnoga pozdrava, Sveti se Otac osvrnuo na činjenicu malobrojnosti kršćanske zajednice u Maroku, koju je usporedio s kvascem iz Isusove prispodobe o Kraljevstvu Božjem, te naglasio da nije problem biti malobrojan, nego biti sol koja više nema okus evanđelja ili svjetlo koje više ne svijetli. Poslanje krštenih nije određeno brojnošću, već sposobnošću poticanja na promjenu, čuđenje i suosjećanje, te načinom života koji pokazuje da smo Isusovi učenici – kazao je Papa.

Podsjetivši na encikliku Ecclesiam suam, objavljenu 1964. godine, u kojoj papa Pavao VI. upozorava da Crkva mora uspostaviti dijalog sa svijetom u kojem se nalazi, Sveti je Otac naglasio da tu nije riječ o suvremenom trendu ni o strategiji s ciljem povećanja broja članova, već o vjernosti našem Gospodinu i Učitelju koji je od samoga početka, potaknut ljubavlju, želio s nama ući u dijalog i pozvati nas na prijateljstvo. Tako smo i mi, koji smo se prvi okoristili tim dijalogom spasenja i prijateljstva, od dana našega krštenja pozvani biti njegovi sudionici – rekao je papa Franjo.

Taj dijalog spasenja pozvani smo živjeti, kao posvećene osobe, prvenstveno zagovarajući ljude koji su nam povjereni – kazao je Papa i naglasio da redovnici i svećenici na oltar i u molitvu prinose život svojih sunarodnjaka te u toj zemlji kao kroz maleni procjep donose životvornu snagu Duha Svetoga. To je molitva koja ne razlikuje, ne razdvaja i ne marginalizira, već odjekuje životom drugih; zagovornička molitva koja može Ocu reći: „Dođi kraljevstvo Tvoje!“, i to ne pomoću nasilja, mržnje, niti etničke, vjerske ili ekonomske nadmoći, već snagom suosjećanja koja se na križu prolila za sve ljude.

Papa je potom izrazio zahvalnost Bogu za djelovanje posvećenih osoba u Maroku koji, kao učenici Isusa Krista, svakodnevno u dijalogu, suradnji i prijateljstvu pronalaze alate za sijanje budućnosti i nade te se bore protiv straha, mržnje i sukoba koji proizlaze iz zloporabe različitosti i neznanja. Sveti ih je Otac potaknuo da učine vidljivima prisutnost i ljubav Isusa Krista, koji je postao siromašan da bi nas obogatio svojim siromaštvom (usp. 2Kor 8,9), te da i dalje budu blizu onima koji su često ostavljeni po strani: malenima i siromašnima, zatvorenicima i migrantima.

Svi ste vi svjedoci povijesti koja je slavna upravo zbog toga što govori o žrtvama, nadi, svakodnevnoj borbi, životu koji se troši u služenju i ustrajnosti u napornom radu. Gledajte u budućnost, u koju vas vodi Duh Sveti, kako biste i dalje bili živi znak bratstva na koje nas poziva Otac, bez oslanjanja na puku snagu volje i bez padanja u malodušnost, nego kao vjernici koji znaju da Gospodin uvijek ide pred nama i otvara prostore nade tamo gdje se stvari čine izgubljenima – rekao je papa Franjo.

Vatican News | Bitno.net