U sklopu priprema za biskupsku sinodu, koja će se održati ove jeseni i bit će posvećena mladima i duhovnim zvanjima, papa Franjo je odobrio da se Torinsko platno pokaže u javnosti. Mladi vjernici iz talijanske regije Pijemont moći će ga vidjeti 10. kolovoza, odnosno prije početka njihova hodočašća u Vatikan, gdje bi se trebali susresti sa Svetim Ocem, donosi Rome Reports.

Na taj će način mladi hodočasnici dobiti ekskluzivnu priliku vidjeti najvažniju relikviju u Katoličkoj Crkvi, siluetu čovjeka koji ima rane jednake onima koje je Isus zadobio tijekom svoje svete muke. Stručnjakinja za Torinsko platno, Emanuela Marinelli, kaže: „Krvave mrlje, odnosno krv koja prožima tijelo je razrijeđena. Procijenjeno vrijeme stvaranja ovoga fenomena slaže se s onime što vidimo na platnu, a iznosi između 36 i 40 sati, odnosno upravo onoliko koliko je Kristovo tijelo provelo u grobnici.” Inače, ova relikvija se čuva u kapeli torinske katedrale, a izlaže se samo u posebnim prigodama.

U javnosti su se nedavno pojavili natpisi koji osporavaju autentičnost Torinskog platna, što su stručnjaci za Torinsko platno ubrzo opovrgnuli. OVDJE možete pročitati kako profesorica Marinelli, koja već desetljećima proučava ovaj fenomen, komentira najnovije istraživanje.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net