Kako smo već pisali, najava dolaska Svetog Oca iznenadila je stanovnike zemlje koja graniči s Kinom i Rusijom te u kojoj živi tek oko 1500 katolika.

“Ovo je jako pozitivna stvar za tamošnju Crkvu. Mongoli, premda nisu vjernici, iznenađeni su i žele vidjeti tko je taj Sveti Otac. Čak se i neki katolici pitaju zašto Papa dolazi, koja je svrha posjeta. To je dobra prilika da ljude upoznamo s Crkvom”, otkrio je u razgovoru s novinarima salezijanski misionar o. Paul Leung.

Vatikan je, pak, jučer objavio raspored samog pohoda te njegov službeni logo i moto.

Moto „Zajedno se nadati“

„Zajedno se nadati“ moto je tog posjeta kojim se – kako pojašnjava Tiskovni ured Svete Stolice – željelo istaknuti dvostruko značenje apostolskoga putovanja Svetoga Oca u Mongoliju: ono pastoralnoga pohoda i državnoga pohoda. Odluka je stoga bila za čisto kršćansku vrlinu (nadu), ali široko podijeljenu i u nekršćanskim sredinama, povezujući ju s prilogom ‘zajedno’, kako bi se istaknula važnost bilateralne suradnje između Svete Stolice i Mongolije, prenosi Vatican News.

Zajedno se nadati stoga je zajednički ideal – stoji nadalje u priopćenju – ali i element koji može obilježiti putovanje: prisutnost Svetoga Oca za taj mali dio Božjega naroda znak je velike nade i ohrabrenja, a Crkva u Mongoliji, svojom malenošću i marginalnošću, može dati znak nade za opću Crkvu.

Logo

Na logu se iznad mota nalazi karta Mongolije, ocrtana crvenom i plavom bojom, bojama nacionalne zastave. Unutra se nalazi ger (tradicionalna mongolska nastamba) – objašnjava Tiskovni ured Svete Stolice – iz kojega se diže žuti dim (boja Vatikana). S desne strane gera stoji križ. Ger i križ nalaze se između dva okomita natpisa na tradicionalnom mongolskom jeziku, koji preuzimaju moto („zajedno se nadati“).

Logo Papina pohoda Mongoliji

Raspored

Što se tiče rasporeda apostolskog pohoda Mongoliji, iz Vatikana su objavili kako će on započeti 31. kolovoza u 18 sati i 30 minuta, kretanjem iz međunarodne zračne luke Roma/Fiumicino, prema Ulaanbaataru. Predviđa se da će u međunarodnu zračnu luku toga glavnoga grada Mongolije, gdje će se održati službeni doček, stići sljedećeg dana, 1. rujna, u 10 sati.

Ceremonija dobrodošlice održat će se 2. rujna u 9 sati, na Trgu Sukhbaatar, središnjem trgu glavnoga grada, nakon koje će uslijediti kurtoazni posjet predsjedniku Mongolije Ukhnaagiinu Khürelsükhu, u Državnoj palači. Tog će prijepodneva također, u 10 sati i 20 minuta, Papa održati prvi govor u prigodi susreta s vlastima, civilnim društvom i diplomatskim zborom, u dvorani „Ikh Mongol“ u Državnoj palači. U 11 sati susrest će se s predsjednikom Državnoga velikog Hurala, a nakon toga i s Premijerom.

Poslijepodne, u 16 sati, Papa će se susresti s biskupima, svećenicima, misionarima, Bogu posvećenim osobama i pastoralnim djelatnicima, u katedrali svetih Petra i Pavla, gdje će održati drugi govor.

Za nedjelju, 3. rujna, predviđena su dva događaja: u 10 sati ekumenski i međureligijski susret u „Hunskom kazalištu“, gdje će Sveti Otac održati treći govor, a poslijepodne, u 16 sati, sveta misa u „Steppe areni“, tijekom koje će imati propovijed.

Ponedjeljak, 4. rujna, posljednji dan posjeta toj zemlji, započinje u 9 sati i 30 minuta susretom s karitativnim djelatnicima i inauguracijom Doma milosrđa, gdje će papa Franjo održati posljednji govor. U 11 sati i 30 minuta u međunarodnoj zračnoj luci u Ulaanbaataru započet će ispraćaj, a u 12 sati polijetanje prema rimskoj međunarodnoj zračnoj luci Fiumicino, u koju bi papa Franjo trebao stići u 17 sati i 20 minuta.