Mongolija, velika zemlja kojom dominiraju stepe te jedno od najrjeđe naseljenih prostora na svijetu, ugostit će papu Franjo od 31. kolovoza do 4. rujna.

Dolazak poglavara Katoličke Crkve u državu sa snažnim komunističko-ateističkim nasljeđem, u kojoj živi tek oko 1500 katolika, ‘podignuo’ je više od nekoliko obrva među tamošnjim stanovništvom. Dapače, kako tvrde katolički misionari, mnogima nije jasno “tko je uopće papa”.

U razgovoru s novinarima, salezijanski svećenik Jaroslav Vracovský, župnik Shuvuua, blizu glavnog grada Ulan Batora (u kojem živi gotovo polovica ukupnog stanovništva Mongolije), otkrio je kako su ljudi “u šoku” dolaskom Svetog Oca, prenosi američki Crux.

Većina ih “ne zna tko je papa niti zašto dolazi. Mnogi ne razumiju što se događa niti koliko je važan ovaj događaj”, poručio je Vracovský, dodavši kako je ovo prilika da lokalne ljude upozna s Katoličkom Crkvom i njezinim djelovanjem.

Inače, korijeni Katoličke Crkve u Mongoliji sežu još u 13. stoljeće, a njezino djelovanje javno je obnovljeno 1992. No trebale su proći pune 24 godine do ređenja prvog domaćeg svećenika.

Osim malog broja katolika, u Mongoliji živi još nekoliko desetaka tisuća kršćana drugih denominacija koji ukupno čine 1,3% ukupne populacije zemlje. Najviše pripadnika ima budizam (51%), a čak 40% stanovništva deklarira se ateistima, što je rezultat gotovo 70 godina komunističke vladavina (od 20-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća).

No njihova nomadska kultura obilježena je otvorenošću i dobrodošlicom, poručio je o. Paul Leung, također salezijanac.

“Ovo je jako pozitivna stvar za tamošnju Crkvu. Mongoli, premda nisu vjernici, iznenađeni su i žele vidjeti tko je taj Sveti Otac. Čak se i neki katolici pitaju zašto Papa dolazi, koja je svrha posjeta. To je dobra prilika da ljude upoznamo s Crkvom.”

Mongolija, Katedrala sv. Petra i Pavla, Ulan Bator

Katedrala sv. Petra i Pavla u Ulan Batoru/Foto: Davaadorj.sfs, CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Poziv papi Franji upućen je tijekom prošlogodišnjeg konzistorija na kojem je Sveti Otac apostolskog prefekta Ulan Batora biskupa Giorgia Marenga, imenovao kardinalom, a na kojem je sudjelovala i mala mongolska delegacija.

O. Leung ističe kako tamošnji političari ne shvaćaju u potpunosti da je papa i vjerski vođa, a ne samo “predsjednik države Vatikan”.

Kao primjer navodi sastanak vatikanske komisije i mongolskih službenika koji su trebali pronaći prikladnu lokaciju za javnu svetu misu.

“Nisu znali što je sveta misa”, rekao je salezijanac, dodavši da im je trebalo objasniti o čemu se radi.

“Mislim da je ovo velika promjena za lidere u vladi. Također će imati vrlo pozitivan utjecaj na ljude. Siguran sam u to”, dodao je o. Leung.

Salezijanci dodaju kako je u očima mongolskim političara Franjo smatran “čovjekom dijaloga, čovjekom mira i bratstva” te kao “demokratski partner” s kojim mogu “surađivati i zajedno raditi”.