U svom govoru u Vladinoj palači, gdje su se okupili predstavnici civilnih, društvenih i vjerskih vlasti te diplomatski zbor, Papa je istaknuo kako su danas društvu potrebni tvorci gostoprimstva. Potrebno je braniti dostojanstvo migranata i ustrajati u naporima oko istrebljenja biča zloporabe vlasti i nasilja nad ženama i djecom. Pohvalno se izrazio o različitim kulturama, vjerskim skupinama, filozofijama i idejama te preporučio da nastave izgradnjom mirovnog suživota među različitim etničkim skupinama. Upozorio je na opasnosti koje sa sobom donosi globalizacija, posebno ona gospodarsko-financijska, sklona uništiti bitne karakteristike koje uobličuju i rađaju ljepotu i duh naroda. Sloboda, kojom se diči Tajland, ostvaruje se suodgovornošću jednih prema drugima i prevladavanjem svih oblika neravnopravnosti. Potrebno je, rekao je Papa, raditi oko postizanja nužnih održivih razina ljudskog općeg razvoja. Pohvalno se izrazio o prihvatu izbjeglica iz susjednih zemalja te izrazio nadu da će međunarodna zajednica s odgovornošću i dugoročnošću nastojati riješiti probleme, koji su prouzročili taj tragični egzodus i promicati sigurno, sređeno i mirno preseljavanje. Bitno je štititi dostojanstvo ljudi koji se suočavaju s opasnostima, nesigurnostima i iskorištavanjem u potrazi za slobodom i dostojnim životom svojih obitelji.

Važan, srdačan i prijateljski bio je i susret s vrhovnim budističkim poglavarom Ariyavongsagatananom IX .

Dajemo svijetu riječ nade, koja će ohrabriti i podržati one koji snose najveće posljedice podjela, rekao je Papa u središtu izvora budizma i povijesnom prebivalištu budističkih tajlandskih monaha i istaknuo kako religije moraju promicati mir i bratstvo. To je put izgradnje kulture suosjećanja i susreta. Religije su svjetionici nade, jer promiču i jamče bratstvo. Podsjetio je na prijateljstvo i veze s budističkom zajednicom i istaknuo važnost dijaloga te zahvalio na prihvatu kršćana.

Potom je posjetio katoličku bolnicu St. Louis, preporučivši osoblju da pristupaju bolesnicima s posebnim pijetetom i pogledom koji ih ohrabruje te da budu otvoreni za nepredviđene stvari kako bi posvjedočili brigu i pozornost prema najranjivijima. Tajlandskoj mladeži, koja se večeras okuplja na molitvenom bdjenju, videoporukom preporučio je da se ne zaustave, već da nastoje biti sretni. “Preporučam vam dvije stvari: Nemojte ostati na zemlji, već se odmah dignite; nemojte provodi vrijeme ležeći na kaučima”.

IKA | Bitno.net