Papa Franjo hodočastio je u nedjelju 26. kolovoza u nacionalno svetište Naše Gospe od Knocka – Kraljice Irske na sjeverozapadu otoka gdje ga je dočekalo oko 45.000 hodočasnika s kojima je izmolio molitvu Angelusa. U tradicionalnom nagovoru vjernicima istaknuo je kako je u Kapeli ukazanja zagovoru Majke Božje povjerio sve obitelji svijeta, a na poseban način irske obitelji te joj darovao krunicu jer je u Irskoj važna tradicija moljenja krunice u obitelji.

Poželio je da usred „vjetrova i oluja koje bijesne u našem dobu obitelji budu bedem vjere i dobrote koji odolijeva svemu što bi htjelo umanjiti dostojanstvo muškarca i žene stvorenih na Božju sliku i pozvanih na uzvišeno određenje vječnog života”.

Sveti Otac kazao je kako joj je u molitvi pred njezinim kipom prikazao napose sve preživjele žrtve zlostavljanja od strane članova Crkve u Irskoj. „Ta otvorena rana postavlja pred nas izazov da budemo čvrsti i odlučni u težnji za istinom i pravdom. Molim Gospodinovo oproštenje za ove grijehe, za sablazni i izdaje koje su mnogi doživjeli u Božjoj obitelji”, istaknuo je Papa.

Molio je Presvetu Majku da svojim zagovorom prati sve koji su preživjeli bilo koji oblik zlostavljanja i da učvrsti svakog člana kršćanske obitelji u odlučnoj namjeri da se više nikada ne dopusti da se takve situacije dogode. Također je da svojim zagovorom prati i sve nas, „kako bismo uvijek težili pravdi i, koliko je to do nas, popravili štetu učinjenu tolikim nasiljem”.

Papa je posebno pozdravio „drage ljude Sjeverne Irske” i zajamčio im svoju naklonost i blizinu u molitvi. „Molim Majku Božju da podupre sve članove irske obitelji da ustraju, kao braću i sestre, u djelu pomirenja. Zahvalna srca zbog napretka na ekumenskom putu i značajnog porasta prijateljstva i suradnje među kršćanskim zajednicama, molim da svi Kristovi učenici nastave trajno ulagati napore za unapređenje mirovnog procesa i izgrađivanje skladnog i pravednog društva za svoju djecu, bilo da su kršćani, muslimani, Židovi ili bilo koje druge vjere: djeca Irske”.

Nakon Angelusa Papa je posebno pozdravio muškarce i žene koji su u zatvoru u ovoj zemlji i zahvalio onima koji su mu pisali.

Papa se zatim vratio u Dublin i ručao s pratnjom u apostolskoj nuncijaturi a zatim se uputio u Phoenix Park gdje je upravo započelo zaključno misno slavlje IX. svjetskoga susreta obitelji.

IKA | Bitno.net