U govoru predstavnicima politike i društva u Dublinskom dvorcu 25. kolovoza papa Franjo je istaknuo sram zbog gnjusnih zločina katoličkog klera nad maloljetnicima, prenosi austrijska katolička agencija Kathpress. Priznao je teški skandal do kojega je došlo zbog zlostavljanja maloljetnika od strane članova Crkve koji su ih trebali štititi i odgajati. Taj skandal istodobno cijelome društvu posvješćuje nužnost da se mladima u procesu odrastanja zajamči razborita pratnja i zdrave vrijednosti, poručio je Papa.

Priznao je propuste biskupa, redovničkih poglavara i ostalih odgovornih u Crkvi da primjereno odgovore na patnje mladih, što je s pravom izazvalo zgražanje i ostat će uzrok boli i srama za katoličku zajednicu. Pritom je spomenuo i nastojanja pape u miru Benedikta XVI. da se odlučno i hrabro zauzme za stroge propise kojima će se izbjeći pogreške iz prošlosti.

Papa se osvrnuo i na napetosti između Irske i Svete Stolice u prošlosti, Dublin je naime 2011. nakon spora oko seksualnog zlostavljanja u irskoj crkvi i optužbi da ih je Vatikan krio, zatvorio svoje tamošnje veleposlanstvo, čime su veze između tih nekadašnjih velikih saveznika dostigle najnižu razinu u povijesti. Irska je tako bila jedina veće država s katoličkom tradicijom bez predstavništva u Vatikanu, sve do 2014. kad je veleposlanstvo ponovno otvoreno.

Papa Franjo izrazio je i zabrinutost zbog slabljenja braka i obiteljskoga života, istaknuvši da je obitelj vezivo društva i njezino dobro mora biti promicano i zaštićeno svim odgovarajućim sredstvima. Također je osudio kulturu odbacivanja koja nerođenima niječe pravo na život.

Premijer Varadkar u pozdravnom govoru na početku susreta pozvao je Papu na na novi odnos između Crkve i države. Spomenuo je raznolikost irskoga društva. U nekad katoličkoj zemlji danas žive mnogi drugih vjera kao i oni koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici, rekao je premijer, istaknuvši da je Irska danas sasvim različita od one koju je 1979. pohodio papa Ivan Pavao II.

Od Pape je zatražio i konkretne mjere u slučajevima zlostavljanja počinjenih u katoličkim ustanovama kao što su to bile praonice Magdalene kao i zlostavljanjima maloljetnika od strane klera, odnosno zatražio je da se zajamči da će se riječi pretočiti u djela. Premijer je također izrazio duboku zahvalnost za dugotrajnu važnu ulogu Crkve u zdravstvu, obrazovanju i socijalnim djelatnostima u Irskoj, no spomenuo je i tamnu stranu crkvene povijesti i propuste ne samo Crkve već države i društva koja predstavlja gorku ostavštinu.

Zlorabljivanje u katoličkim ustanovama, ilegalna posvojenja djece i seksualno zlostavljanje maloljetnika ostavili su otvorene rane, rekao je premijer i pozvao Papu da se snagom svoje službe založi za postizanje pravednosti i istine i iscjeljenja za žrtve i preživjele kako u Irskoj tako i u cijelome svijetu. Za one koji zlostavljaju djecu ili to omogućavaju može vrijediti samo nulta tolerancija, poručio je irski premijer. Također je potvrdio svoje zalaganje za liberalizaciju zakona o braku i pobačaju. Irska je 2015. izglasala legalizaciju istospolnih brakova a u svibnju ove godine i legalizaciju pobačaja do 12. tjedna trudnoće.

Papa Franjo u poslijepodnevnim satima uputiti će se u katedralu Sv. Marije na susret s oko 300 bračnih parova, gdje će se i pomoliti za žrtve zlostavljanja od strane crkvenih službenika, te posjetiti i grob sluge Božjega Matta Talbota, zaštitnika od svih ovisnosti. Slijedi privatni posjet centru za beskućnike koji vode franjevci kapucini. Papa će se kasnoposlijepodne privatno susresti i s irskom subraćom isusovcima kao što to običava činiti na svim svojim inozemnim putovanjima.

Središnji događaj prvoga dana Papina pohoda je sudjelovanje na večerašnjem Festivalu obitelji na stadionu Croke Park.

IKA | Bitno.net