Vatikan je jučer objavio da je Papa prihvatio ostavku biskupa njemačkog Osnabrücka, Franza-Josefa Bodea, ali nije naveo razlog za taj korak, prenosi Pillar.

Bode ima 72 godine što znači da je tri godine ispod dobi u kojoj su dijecezanski biskupi obavezni ponuditi ostavku Papi. Ujedno je i zamjenik predsjednika Biskupske konferencije u zemlji i jedan od četiri glavna organizatora “Sinodalnog puta”.

Pažnju javnosti privukao je nedavno nakon što je nekoliko dana poslije zadnjeg plenarnog sastanka Sinodalnog puta održanog od 9. do 11. ožujka  pozvao istospolne i ponovno vjenčane parove da se jave njegovoj biskupiji u vezi s primanjem blagoslova.

Riječ je o potezu koji je u suprotnosti vatikanskoj deklaraciji iz 2021. u kojoj stoji da “Crkva nema i ne može imati moć blagoslivljati zajednice osoba istoga spola”.

Bode se proteklih mjeseci našao pod povećanim pritiskom da podnese ostavku nakon što je prošlog rujna objavljeno izvješće o vođenju slučajeva zlostavljanja u biskupiji Osnabrück.

Privremeno izvješće od 600 stranica, koje je pripremilo Sveučilište u Osnabrücku, optužilo je Bodea za nemar. Biskup je prihvatio kritike izvješća, ali je rekao da neće dati ostavku jer želi nadgledati proces jačanja mjera zaštite u biskupiji.

U jučer objavljenoj izjavi njemački biskup je kazao kako je odluka o ostavci “sazrijevala” u njemu proteklih nekoliko mjeseci.

“U gotovo 32 godine moje biskupske službe, uključujući gotovo 28 godina kao biskup Osnabrücka, nosio sam odgovornost u Crkvi koja nije samo donijela blagoslove, nego je navukla i krivnju”, rekao je.

“Posebno baveći se slučajevima seksualnog nasilja od strane svećenika, dugo sam se vremena više fokusirao na počinitelje i instituciju nego na žrtve.”

“Pogrešno sam prosuđivao slučajeve, često sam oklijevao i donosio neke pogrešne odluke, i nisam uspio ispuniti svoju odgovornost kao biskupa u tim točkama”, dodao je Bode, zamolivši za oprost sve uključene.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing odao je počast Bodeu rekavši da je vijest o njegovoj ostavci primio s “velikim žaljenjem i poštovanjem”.

“S vama danas gubim svog najbližeg suborca na Sinodskom putu u kojem nas čeka još mnogo etapa”, rekao je.