Papa Franjo prihvatio je ostavku njemačkog biskupa osuđenog za pronevjeru novca žene koja boluje od demencije, javlja CNA. Njemački sud proglasio je pomoćnog biskupa Johannesa Bündgensa iz Aachena krivim za prisvajanje 128 tisuća eura. Biskup je osuđen na devet mjeseci zatvora uvjetno te mora platiti novčanu kaznu u iznosu od pet tisuća eura.

„Za sve je strane dobro što je Papa tako brzo donio odluku. Osobno mi je iznimno žao što su protekle godine dovele do ovakvog razvoja događaja“, izjavio je biskup Helmut Dieser.

Biskup Bündgens najprije se žalio na presudu, koja je donesena u srpnju, ali je žalbu kasnije povukao pa je presuda u listopadu službeno postala pravomoćna. Biskupija Aachen je potom najavila da će pomoćni biskup papi Franji ponuditi ostavku.

Inače, kada su lokalne vlasti krajem 2019. godine objavile da su pokrenule istragu protiv Bündgensa, on više nije obavljao dužnost pomoćnog biskupa. Istraga je ustvrdila da je biskup s računa žene s demencijom prebacio na svoj osobni račun oko 128 tisuća eura. To se dogodilo nakon što mu je ona dala punomoć.

Međutim, Bündgens se branio kako je ženi, koja je u međuvremenu preminula, zauzvrat dodijelio pravo doživotnog boravka u nekretnini u Aachenu koju je kupio za otuđeni novac.