“Ovime vas obavještavamo da je Apostolska nuncijatura u Republici Srbiji izvijestila je da je Sveta Stolica danas, 14. veljače 2024. u 12 sati objavila da je Sveti Otac papa Franjo prihvatio molbu srijemskog biskupa mons. Đure Gašparovića za umirovljenjem, koje mu je uputio 20. siječnja 2024. godine, te je od danas biskup u miru.

Izražavajući duboku i iskrenu zahvalnost prvom biskupu ponovno osamostaljenje drevne Srijemske biskupije, mons. Đuri Gašparoviću u ime cijele biskupijske zajednice želimo plodan nastavak biskupske službe u miru, te mnoge godine dobrog zdravlja i plodnog služenja Božjem narodu. Vječni pastir i Biskup naših duša (Pio IX., Pastor Aeternus) nagradio ga za sav trud i revnost u njegovoj pastirskoj službi tijekom ovih proteklih šesnaest godina!

U vezi s tim, prema Zakoniku kanonskog prava, kan. 409 § 1, dosadašnji biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina od trenutka umirovljenja mons. Đure Gašparovića odmah postaje dijecezanski biskup Srijemske biskupije.

U svojim osobnim i zajedničkim molitvama naravno i dalje uključujemo biskupa u miru, te ga i nadalje nastavljamo pratiti molitvom, kao što će i on nastaviti moliti za čitavu Srijemsku biskupiju. Biskupu Đuri zahvalit ćemo i javno zajedničkim slavljem, o čijem ćete datumu biti naknadno obaviješteni.

Novom srijemskom biskupu, mons. Fabijanu Svalini, želimo svaki blagoslov i mudrost od Gospodina, vodstvo Duha Svetoga i majčinsku zaštitu Kraljice apostola, naše čudotvorne Gospe Tekijske, kao i zagovor sv. Dimitrija, đakona i mučenika, sv. Metoda, metropolita srijemskog, sv. Ireneja, biskupa srijemskog, te svih srijemskih mučenika! Blagoslovio ga Gospodin mnogim godinama plodne i mudre pastirske službe na dobro i spasenje svega naroda Božjeg koji mu je povjeren!”