Uoči skorašnje Konferencije Ujedinjenih naroda (UN) o klimatskim promjenama, tri glavna kršćanska lidera iz Katoličke, Pravoslavne i Anglikanske Crkve uputili su zajednički apel vjernicima da “poslušaju Zemljin vapaj” i počnu hitno poduzimati mjere za zaštitu okoliša i smanjenje posljedica klimatskih promjena, javlja agencija Reuters, a prenosi Hina.

Papa Franjo, kanterberijski nadbiskup Justin Welby te ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. pozvali su u apelu “Zajednička poruka za zaštitu života” na molitvu za svjetske čelnike koji će se u studenom okupiti u Glasgowu na UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama.

“Pozivamo sve ljude, bez obzira na njihova uvjerenja i svjetonazore, da poslušaju Zemljin vapaj i vapaj siromašnih, da preispitaju svoje ponašanje i prinesu potrebne žrtve za spas Zemlje koju nam je dao Bog.”

“Pred nama je stroga pravda na djelu: gubitak bioraznolikosti, degradacija okoliša i klimatske promjene neizbježne su posljedice našeg djelovanja, naše pohlepe u prekomjernom iskorištavanju Zemljinih resursa, ovaj planet to više ne može izdržati”, poručili su crkveni poglavari, dotaknuvši se i nedavnih ekstremnih vremenskih pojava koje pokazuju da “klimatske promjene nisu izazov s kojim ćemo se nositi tek u budućnosti, nego je riječ o neposrednoj krizi koja već sada ugrožava opstanak života.”

Uz svjetske čelnike na UN-ovoj konferenciji trebao bi sudjelovati i papa Franjo, ako mu bude dopustilo zdravstveno stanje, načeto operacijom debelog crijeva u srpnju. Najavljeno je i sudjelovanje anglikanskog nadbiskupa Welbyja, dok se patrijarh Bartolomej još nije očitovao o dolasku.

Inače, Vatikan će 4. listopada biti domaćin velikog okupljanja svjetskih religijskih vođa i znanstvenika koji će ukazati na važnost predstojeće klimatske konferencije u Glasgowu.

Skup pod nazivom “Vjera i znanost: Uoči COP26”, koje organiziraju Velika Britanija i Italija, okupit će oko 40 visokih predstavnika najvećih svjetskih religija i desetak znanstvenika, izvijestila je agencija Reuters, a prenijela Hina.