ČEKA SE PAPINA ODLUKA

Izvješće apostolske vizitacije Kölnske nadbiskupije zbog seksualnog nasilja poslano u Vatikan

Švedski kardinal i nizozemski biskup razgovarali su sa žrtvama seksualnog nasilja i zlostavljanja, kao i svećenicima, laicima i biskupima

Matija Štahan/CNA
Katedrala u Kölnu/Foto: Robby McCullough

Katedrala u Kölnu/Foto: Robby McCullough

Rezultati apostolske vizitacije Kölnske nadbiskupije poslani su u Vatikan, piše CNA.

Papa Franjo naložio je apostolsku vizitaciju Kölnske nadbiskupije uslijed kritika upućenih zbog vođenja slučajeva zlostavljanja.

Vizitaciju su proveli stockholmski biskup Anders Arborelius i rotterdamski biskup Johannes van den Hende, koji je ujedno predsjednik Nizozemske biskupske konferencije.

Švedski kardinal i nizozemski biskup razgovarali su sa žrtvama seksualnog nasilja i zlostavljanja, kao i svećenicima, laicima i biskupima.

Papa Franjo sada će razmotriti njihovo izvješće, čiji zaključci zasad nisu poznati.

Vizitatori su, kako je ranije navedeno, istražili moguće pogreške koje su počinili hamburški nadbiskup Stefan Heße koji je bio generalni vikar u Kölnskoj nadbiskupiji od 2012. do 2015. te pomoćni biskupi Dominikus Schwaderlapp i Ansgar Puff, ali i moguće propuste nadbiskupa Rainera Marije Woelkija.

“Pozdravljam činjenicu da apostolskom vizitacijom Papa želi dobiti vlastitu sliku na temelju nezavisne istrage i njezinih zaključaka”, rekao je Woelki u svibnju.

64-godišnji kardinal obznanio je u prosincu 2020. da je zatražio od pape Franje da pregleda odluke koje je 2015. donio po pitanju optuženog svećenika koji se navodi kao “pastor O.”.

Objavljeno: 9. kolovoza 2021.