Božji “stil” je “blizina, milosrđe i nježnost”, istaknuo je papa Franjo u kratkom odgovoru na pitanja o. Jamesa, koji mu je 5. svibnja napisao poruku na španjolskom, pitajući ga je li spreman odgovoriti na neka od pitanja koja mu obično postavljaju LGBT katolici.

Nekoliko dana kasnije, dobio je od Pape rukom pisanu bilješku na španjolskom jeziku, s njegovim odgovorima. Rezultat je mini-intervju objavljen na web stranici “Outreach” koju je izradio isusovac Martin.

“Glede vaših pitanja“, napisao je Papa, “u pamet mi dolazi vrlo jednostavan odgovor“.

Koja je najvažnija stvar koju LGBT osobe moraju znati o Bogu?

Bog je Otac i ne niječe nijedno od svoje djece. A Božji „stil“ je „blizina, milosrđe i nježnost“. Na ovom putu naći ćete Boga.

Što biste voljeli da LGBT osobe znaju o Crkvi?

Želio bih da čitaju knjigu Djela apostolskih. Tamo će pronaći sliku žive Crkve.

Što kažete LGBT katoliku koji je doživio odbacivanje od Crkve?

Želio bih da to prepoznaju ne kao “odbacivanje Crkve”, nego kao odbacivanje “ljudi u Crkvi”. Crkva je majka i okuplja svu svoju djecu. Uzmimo za primjer prispodobu o gostima na gozbi: “pravednici, grešnici, bogati i siromašni, itd.” (Matej 22,1-15; Luka 14,15-24). “Selektivna” Crkva, “čiste krvi”, nije Sveta Majka Crkva, nego prava sekta.

Papa Franjo je i u srpnju prošle godine (2021.) poslao o. Jamesu Martinu vlastoručno pismo na španjolskom jeziku, u povodu webinara “Outreach 2021”, u kojem navodi da se Bog “s ljubavlju približava svakom od svoje djece, svima i svakome od njih… Njegovo srce je otvoreno za svakoga. On je Otac”.

„Molim za tvoje vjernike, tvoje ‘župljane’, za sve one koje je Gospodin stavio pored tebe da brineš i skrbiš za njih, da ih štitiš i činiš da rastu u ljubavi Gospodina našega Isusa Krista”, zaključio je Papa.