Posljedice obilnih kiša koje su sa srijede na četvrtak uzrokovale izlijevanje rijeka u zapadnoj Njemačkoj ne jenjavaju, te je stanje u poplavljenim područjima i dalje napeto, broj preminulih, među njima i vatrogasaca, raste, mnogi se vode nestalima, prenosi agencija Kathpress.

Više od 80 ljudi je izgubilo život, a deseci se vode kao nestali u poplavama koje su se dogodile u saveznim pokrajinama Porajnje Falačko i Sjeverna Rajna-Vestfalija. Prema medijskim izvješćima čitava su sela pretvorena u ruševine nakon što su obilne kiše uzrokovale izlijevanje rijeka. Poplavama je pogođena i Belgija gdje je prijavljeno osam smrtnih slučajeva.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije limburški biskup Georg Bätzing osupnut je razmjerima te prirodne nepogode. “Moje misli i molitve su sa žrtvama, rodbinom i spasiteljima”, navodi se u poruci na društvenoj mreži Twitteru objavljenoj na korisničkom profilu Njemačke biskupske konferencije uime biskupa Bätzinga.

Biskup iz Mainza Peter Kohlgraf zahvalio je spasiocima: “Doživljavamo silnu bespomoćnost, ali također vidimo mnoge ljude koji pomažu na granici svojih mogućnosti. Veliko hvala. I molimo se”, napisao je Kohlgraf na Twitteru.

Biskupija Trier objavila je na Facebooku i Twitteru poruku u kojoj izražava žaljenje zbog brojnih žrtava u poplavama. Naše misli i molitve idu rodbini, nestalima, svim pogođenim i spasiocima, navodi se u poruci.

Blizinu s ljudima u Njemačkoj izrazio je i papa Frnjo koji je 15. srpnja uputio brzojav sućuti njemačkom predsjedniku Frank-Walteru Steinmeieru.

Papa moli za poginule a njihovim obiteljima izražava duboko suosjećanje. U brzojavu također ističe da posebno moli za sve brojne nestale, ranjene i sve koji su izgubili krov nad glavom i pretrpjeli velike gubitke.

Svima njima kao i svima koji sudjeluju u akcijama spašavanja Papa izražava svoju duhovnu blizinu i moli Božju zaštitu i pomoć, ističe se u brzojavu koji je potpisao Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin.