Papa Franjo prihvatio je zahtjev belgijskog katoličkog biskupa da ne bude proglašen kardinalom na konzistoriju u kolovozu ove godine, piše CNA.

Biskup Lucas Van Looy, 80-godišnji biskup emeritus Genta, trebao je 27. kolovoza u Rimu primiti crveni kardinalski šešir. U priopćenju belgijske biskupske konferencije od 16. lipnja stoji: “Najava da će mons. Lucas Van Looy, biskup emeritus, biti uvršten u kardinalski zbor izazvala je mnoge pozitivne reakcije, ali i kritike onih koji smatraju da kao biskup Genta (2004.-2020.) nije uvijek dovoljno žustro reagirao na zlostavljanja.”

“Kako bi spriječio da zbog njegova imenovanja kardinalom žrtve takvih zlostavljanja ponovno budu povrijeđene, biskup Van Looy zamolio je Papu da se od toga odustane. Papa Franjo je udovoljio njegovom zahtjevu”, piše u priopćenju. U nastavku stoji kako kardinal De Kesel i belgijski biskupi cijene odluku biskupa Van Looya te ponovno ističu svoju predanost u borbi protiv svih oblika zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, u kojoj su „interesi žrtava i njihovih obitelji uvijek u prvom planu“.

Inače, Lucas Van Looy rođen je u Tielenu u Belgiji 28. rujna 1941. godine Don Boscovim salezijancima se pridružio 1961. godine, a  za svećenika je zaređen 12. rujna 1970. godine. Tijekom 1970-ih služio je kao misionar u Južnoj Koreji. Tijekom 1980-ih i 90-ih bio je na vodećim pozicijama unutar salezijanske družbe. Godine 2003., u dobi od 62 godine, imenovan je biskupom Genta, sjeverozapadna Belgija. Za biskupa je zaređen 1. veljače 2004. godine.

Van Looy je 2010. govorio pred belgijskim parlamentarnim povjerenstvom o seksualnom zlostavljanju. Tada se ispričao svima koji su bili žrtve svećeničkog zlostavljanja. “Kao čovjek, kao vjernik, kao svećenik i kao biskup, duboko se sramim”, rekao je.

U drugom izvješću, pak, stoji kako su članovi povjerenstva bili iznenađeni kada im je rekao da vlastima nije proslijedio šest dopisa vezanih uz zlostavljanje u njegovoj biskupiji. To je navodno objasnio tvrdeći da je situacija “manje hitna jer su dotični svećenici otišli u mirovinu”.

Papa Franjo osobno je imenovao Van Looya za izaslanika obiteljske sinode 2015. godine. Njegovu ostavku na mjesto biskupa Genta prihvatio je 27. studenog 2019., kada je Van Looy imao 78 godina, odnosno tri godine iznad uobičajene dobi za umirovljenje biskupa.