Papa Franjo u srijedu se susreo s paraliziranim čovjekom koji planira otputovati na Sjeverni polarni krug kako bi podigao razinu svijesti o okolišu, piše CNA.

Nakon ozljede leđne moždine u nesreći na jet skiju, Michael Haddad ostao je paraliziran od prsa nadolje, i rečeno mu je kako više nikada neće hodati.

Ali libanonski sportaš i pustolov nije samo pronašao način kako hodati, nego i kako putovati gotovo stotinu kilometara u Sjevernom polarnom krugu pomoću čeličnog nosača kralježnice i ortotske potpore za noge.

Haddad je pozdravio Papu na općoj audijenciji 2. lipnja i zamolio ga za blagoslov njegove polarne misije, u koju će krenuti kao veleposlanik dobre volje Ujedinjenih naroda za okoliš.

“Kada sam Svetome Ocu ispričao svoju priču, položio mi je ruku na glavu. Rekao sam mu da želimo poslati poruku čovječanstvu, o očuvanju Zemlje i okoliša. Blagoslovio me, a ja sam rekao: ‘Oče, moli za mene'”, rekao je Haddad nakon susreta.

“‘Moli za mene na Sjevernom polu’, odgovorio je. Ne mogu izbaciti tu rečenicu iz glave. Dala mi je snage i poticaj za razmišljanje. Osjećam se još predanije, jer više nisam usamljen, nego zajedno s Papom pokušavam donijeti ovu promjenu”, istaknuo je.

Haddad svoje putovanje planira poduzeti u veljači ili ožujku 2022. godine, nakon odgode zbog pandemije koronavirusa. Već je prehodao plato gdje se nalaze piramide u Gizi, prošao stijene Raouche u Bejrutu i završio dva maratona pomoću egzoskeleta.

“Kao netko tko sam ne može hodati, stajati ili sjesti, odlučio sam istražiti svoj potencijal. Otkrio sam da ništa nije nemoguće”, rekao je.

“To sam postigao zahvaljujući dvije stvari: vjeri i odlučnosti. Vjera u našeg Stvoritelja, vjera u sebe. Odlučnost, u smislu da u nama postoji neograničena mogućnost napretka i nadvladavanja svih prepreka”, dodao je.

Haddad je veleposlanik dobre volje Ujedinjenih naroda od 2019. godine, a za zaštitu okoliša zalaže se zato što je, kako kaže, “Zemlja kao invalidska kolica”.

“Putovati 100 kilometara na Sjevernom polu nije samo poruka, nego i doprinos znanosti”, naglasio je.

“Radim s velikom znanstvenom ekipom, a smatra me se jednim od nekoliko ljudi na svijetu sposobnim činiti takvo što u ovakvome stanju. Tako da je sve što planiram prije, za vrijeme i nakon ovoga putovanja doprinijeti znanstvenom istraživanju o tome kako pomoći drugim ljudima da ponovno prohodaju”, rekao je Haddad.

Haddad, koji je kršćanin, Papi je dao granu cedrovine, biblijski simbol Libanona, i fotografiju crkve u staroj cedrovoj šumi.

“Šuma od cedrovine sa Zemljom je povezana 10,000 godina. Tako da postoji dvostruko značenje: povijest i ljudska bliska povezanost s planetom. Živjeli smo u šumama, vrijeme je da se podsjetimo, jer bez zdravog planeta nema zdravog čovječanstva. Moramo poslati tu poruku svijetu”, zaključio je.