Među brojnim koncelebrantima bili su domaćin skopski biskup i strumičko-skopski eparh Kiro Stojanov, članovi BK BiH – predsjednik kardinal Vinko Puljić, banjolučki biskup Franjo Komarica te vojni biskup Tomo Vukšić, kao i 10-ak svećenika iz BiH. Suslavili su i biskupi i svećenici iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije, prenosi nedjelja.ba. Na misnom slavlju sudjelovala su i četvorica vrhbosanskih đakona: Fabijan Štedul koji je navijestio Evanđelje, Štefan Marković, Ivan Dragičević i Adnan Jašarević, dok su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS) i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater bili dio asistencije kod oltara. Misno slavlje animirao je udruženi zbor među kojima su također bili zborovi župa Krk i Vrh, bogoslovi VBS-a, a njihov profesor vlč. Marko Stanušić bio je zadužen za orguljsku pratnju.

Papa je u propovijedi istaknuo da Isus kao „kruh života“ taži istinsku glad i žeđ čovjeka. Podsjećajući na riječi iz naviještenoga Evanđelja po Ivanu, kazao je kako se mnoštvo okupilo oko Isusa. „Upravo smo slušali o umnažanju kruhova; to je bio jedan od onih događaja koji su ostali urezani u umu i srcu prve zajednice učenika. Došlo je do slavlja – blagdana koji je pokazao Božju preobilnu velikodušnost i brigu za njegovu djecu, koja su postala braća i sestre u dijeljenju kruha. Zamislimo na trenutak tu gomilu. Nešto se promijenilo. Na nekoliko trenutaka, oni žedni i tihi ljudi, koji su slijedili Isusa u potrazi za Riječju, mogli su dotaknuti svojim rukama i osjetiti u svojim tijelima čudo bratstva koje je sposobno zadovoljiti se nadasve“, objasnio je.

„Nemojmo se bojati reći jasno: ‘Gospodine, gladni smo’. Gladni smo, Gospodine, kruha tvoje Riječi, koji može otvoriti našu uskogrudnost i našu samoću. Gladni smo, Gospodine, iskustva bratstva u kojem ravnodušnost, beščašće i sramota neće ispuniti naše stolove ili zauzeti mjesto u našim domovima. Gladni smo, Gospodine, susreta u kojima Tvoja riječ može podići nadu, probuditi nježnost i senzibilizirati srce otvarajući putove preobrazbe i obraćenja (…) U svakoj euharistiji Gospodin lomi i dijeli samoga sebe. On nas poziva da se lomimo i podijelimo se s njim, i budemo dio tog čudesnog množenja koje želi doprijeti i dotaknuti, s nježnošću i suosjećanjem, u svaki kutak ovoga grada, ove države i ovoga tla“, poručio je Papa.

Istodobno je upozorio na opasnost etiketiranja drugih i traženja brzih i jednostavnih odgovora. Navikli smo se jesti tvrdi kruh dezinformacija, mnogi su kroz konformizam postali ravnodušni, kroz snove o slavi i veličini ostali usamljeni  ili su u nastojanju za povezivanjem izgubili osjećaj bratstva, primijetio je Papa.

Poslije molitve vjernika upriličen je svečani prinos darova koje su prinijele dvije obitelji, te pričest. Prije završnog Papina blagoslova, zahvalu za apostolski pohod uputio je domaćin biskup Stojanov, a kratko se, netom prije blagoslova, obratio i Sveti Otac.

Nakon mise Papa je ručao s pratnjom a poslijepodne su na programu ekumenski i međureligijski susret mladih sa Svetim Ocem u Pastoralnom centru te susret s klerom i Bogu posvećenim osobama u skopskoj katedrali Presvetog Srca Isusova. To je ujedno i posljednja točka Papina apostolskog putovanja u Bugarsku i Republiku Sjevernu Makedoniju. Oproštajna svečanost će se održati oko 18 sati u skopskoj međunarodnoj zračnoj luci iz koje će Papa zrakoplovom poletjeti za Rim u 18.30 sati.

IKA | Bitno.net