Papa se putem videoporuke obratio sudionicima drugoga Panafričkog katoličkog kongresa o teologiji, društvu i pastoralnom životu, koji je u tijeku u Nairobiju, u Keniji, a završava 22. srpnja. „Neka mudra teologija, poput te koju predlažete, bude radosna vijest milosrđa za siromašne i neka podupire zajednice u borbi za život, mir i nadu“, istaknuo je.

Zajednički rad teologā, vjernikā laika, svećenikā, redovnikā, redovnicā i biskupā, za papu Franju je znak nade.

Istaknuo je to u videoporuci upućenoj povodom drugoga Panafričkog katoličkog kongresa o teologiji, društvu i pastoralnom životu, koji se održava na Katoličkom sveučilištu Istočne Afrike u Nairobiju, u Keniji, o temi „Hoditi zajedno za Crkvu punu života u Africi i u svijetu“. Okupiti se da bismo razabrali što nam Bog danas govori kako bismo odgovorili na današnje izazove, ali i kako bismo društvene, kulturne, ekološke i crkvene snove Afrike pretočili u stvarnost, već je po sebi znak Crkve koja izlazi – napomenuo je Papa obraćajući se sudionicima tog skupa na kojemu se okupilo više od 80 vjerskih vođa i znanstvenika s pet kontinenata.

Papa je potaknuo prisutne da idu naprijed te podsjetio kako su ga tijekom njegovih posjeta Africi uvijek pogađali vjera i otpornost lokalnoga stanovništva. Izvucite iz sebe, u tom promišljanju, ono najbolje, kako bi to bilo iznenađenje i kako bi nastalo afričko ostvarenje koje će biti iznenađenje za sve nas – potaknuo je Papa sudionike inicijative koju je organizirala Teološka i pastoralna katolička panafrička mreža.

Pratiti jedni druge, pomagati si i rasti zajedno – Papin je savjet kako bi napredovao zajednički hod. Neka mudra teologija, poput one koju predlažete, bude radosna vijest milosrđa za siromašne i neka podupire pojedince i zajednice u njihovoj borbi za život, mir i nadu – poželio je Papa te izrazio nadu da će s tog kongresa proizići putovi koji su potrebni Crkvi: putovi misionarskoga i ekološkoga obraćenja, putovi mira, pomirenja i preobrazbe cijeloga svijeta.

Na kraju je udijelio svoj blagoslov te na radove skupa zazvao pratnju Djevice Marije.