“Ustrajni i složni u molitvi, zajedno s Marijom” (usp Dj 1, 14), bila je tema molitve krunice koju je papa Franjo predvodio iz Vatikana. Sveti Otac stavio je pred Mariju brojne brige i boli čovječanstva, koje je otežala pandemija koronavirusa.

Globalnu molitvu krunice moglo se pratiti putem izravnog prijenosa na YouTube kanalu i Facebook stranici Vatican Newsa, a sudjelovale su osobe koje je pandemija na neki način izravno dotaknula. Bili su tu jedan liječnik i jedna medicinska sestra, kao predstavnici zdravstvenog osoblja koje je u bolnicama na prvoj crti u borbi protiv virusa; zatim jedna osoba koja je preboljela bolest COVID-19 i ozdravila te jedna koja je izgubila člana obitelji, kao i predstavnici svih koje je virus dotaknuo na poseban način.

Sudjelovao je i jedan svećenik, bolnički kapelan, te jedna časna sestra, medicinska sestra, u ime svih svećenika i posvećenih osoba koje su uz one koji trpe zbog te bolesti; ljekarnik i novinarka predstavljali su sve osobe koje su i u vrijeme pandemije nastavile raditi služeći drugima; jedan volonter, pripadnik Civilne zaštite, s obitelji, bio je tu u ime svih koji su se nesebično zauzeli u toj zdravstvenoj krizi, te u ime cijeloga svijeta volonterstva; a sudjelovala je i jedna mlada obitelj kojoj se, upravo u ovom razdoblju, rodilo dijete, znak nade i pobjede života nad smrću.

Taj poseban duhovni događaj organiziran je u svrhu zaziva pomoći pred pandemijom koja je do sada u svijetu odnijela više od 360.000 života. S Vatikanskim vrtovima se povezalo više svetišta iz svijeta, među kojima su Lourdes, Fatima, San Giovanni Rotondo, Pompei, Częstochowa, svetište Bezgrješnoga začeća u Washingtonu; s afričkoga kontinenta svetište u Nigeriji, u Obali Bjelokosti, iz Latinske Amerike svetište Naše Gospe od Guadalupe u Meksiku, Chiquinquira u Kolumbiji, te Luján i Milagro u Argentini.