Nekoliko se osoba još uvijek smatra nestalima, dok je broj poginulih, prema posljednjim informacijama, porastao na više od 40

Foto: Shutterstock

Papa Franjo će putem Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja Albaniji poslati novčanu pomoć u iznosu od 100.000 eura, izvijestio je Vatican News.

Na taj način želi izraziti svoju blizinu i očinsku potporu stanovništvu te zemlje koja je prošlih dana pretrpjela veliku štetu zbog potresa na sjevernom priobalju. Novac će, u suradnji s apostolskom nuncijaturom, biti raspodijeljen biskupijama koje obuhvaćaju područja pogođena potresom.

Sveti Otac je u srijedu na općoj audijenciji izrazio svoju blizinu i solidarnost s albanskim narodom te je predsjedniku Iliru Meti uputio brzojav koji je potpisao Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

Nadbiskup Tirane George Anthony Frendo, u razgovoru za Vatikanski radio istaknuo je da su riječi Svetog Oca koje su prenijeli albanski mediji primljene s oduševljenjem. Napomenuo je također kako se govori da je Papa pokazao posebnu ljubav prema toj zemlji.

Na pitanje kako Crkva u ovom trenutku pomaže pogođenom stanovništvu, nadbiskup je napomenuo da je osobno posjetio Drač i Thumane, kazavši kako je bilo vrlo žalosno vidjeti ruševine pod kojima se možda još uvijek nalaze osobe. Istaknuo je da Crkva pomaže preko Caritasa, dijeleći obroke i pokrivače, kao i neke druge osnovne potrepštine. Najavio je također da će održati sastanak sa svećenicima i posvećenim osobama kako bi isplanirali nastavak pružanja pomoći svima koji trpe zbog posljedica potresa.

U međuvremenu, nastavlja se iskopavanje ruševina u Draču i u selu Thumaneu, gdje je zabilježena najveća šteta. Nekoliko se osoba još uvijek smatra nestalima, dok je broj poginulih, prema posljednjim informacijama, porastao na više od 40. Prema podacima albanskog Ministarstva zdravstva, hospitalizirane su 62 osobe od ukupno više od 650 ozlijeđenih. Albanska Vlada proglasila je izvanredno stanje, a premijer Edi Rama objasnio je da će ta mjera biti na snazi 30 dana.

U pružanju pomoći, koje koordinira Ministarstvo unutarnjih poslova, sudjeluju albanska civilna zaštita, policija i vojska. Ettore Fusaro iz Albanskog Caritasa izjavio je za Vatikanski radio kako se u šatorskim naseljima u Draču i Thumaneu nalazi oko 1500 ljudi kojima volonteri, zahvaljujući pomoći humanitarnih organizacija i Caritasa iz drugih zemalja, dijele gotove obroke, vodu, pokrivače i odjeću. Napomenuo je također kako su ostalim raseljenim osobama smještaj pružile obitelji u Albaniji i Kosovu te institucije Katoličke Crkve u Tirani i Draču.

Hrvatski Caritas: Pozivamo građane da doniraju za žrtve potresa

Odlukom predsjednika Hrvatskog Caritasa, mons. Josipa Mrzljaka, pokrenuta je akcija žurne pomoći stradalima u potresu u Albaniji. Istodobno iz svojega Interventnog fonda upućuje Albanskom Caritasu žurnu novčanu pomoć od 10.000 eura.

Time se Hrvatski Caritas uključio u napore Caritasove mreže da pojedincima i obiteljima koje su u Draču i drugim mjestima ostali bez krova nad glavom pomogne osigurati najnužnije životne uvjete i oporaviti se od posljedica pretrpljenih događaja.

Hrvatski Caritas poziva hrvatske građane i tvrtke koji mogu i žele putem Caritasove mreže solidarno poduprijeti napore u skrbi za stradale u Albaniji da svoje novčane priloge uplate na: HR0523400091100080340; poziv na broj 2711; svrha uplate ALBANIJA.

IKA | Bitno.net