Papa Franjo u subotu je u Rimu posjetio dom književnice Edith Steinschreiber Bruck, koja je preživjela holokaust, piše CNA.

89-godišnja Bruck rođena je u Mađarskoj, ali od svojih ranih 20-ih živi u Italiji. Preživjela je boravak u nacionalsocijalističkim logorima Auschwitz i Dachau, gdje je kao 12-godišnja poslana sa svojim roditeljima, dvojicom braće i sestrom.

Roditelji i jedan brat umrli su joj u logorima. Bruck je, zajedno s preživjelim bratom i sestrom, oslobođena u Bergen-Belsenu 1945. godine.

Prema vatikanskim izvorima, u susretu koji je potrajao oko jedan sat, Bruck i Papa razgovarali su o “onim trenucima svjetla koji su obilježili paklensko iskustvo koncentracijskih logora”.

U razgovoru su se također dotaknuli “strahova i nada za vrijeme u kojemu živimo, naglašujući važnost sjećanja i ulogu starijih u njegovoj kultivaciji i prenošenja mladima”.

Kada je pozdravio Bruck, papa Franjo je rekao: “Došao sam ovdje zahvaliti vam za vaše svjedočanstvo i odati počast mučenicima stradalim u ludilu nacističkoga populizma”.

“Iskreno ponavljam riječi koje sam iz srca izrekao u Yad Vashemu i koje ponavljam svakoj osobi koja je, poput vas, toliko mnogo propatila: ‘Oprost, Bože, u ime čovječanstva!'” rekao je Papa.

Bruck je 1959. godine objavila memoare o svojemu iskustvu u koncentracijskim logorima i godinama koje su uslijedile. Kao nagrađivana književnica, Bruck je pisala romane, zbirke novela, drame i scenarije na talijanskom jeziku. Posljednjih godina o holokaustu često govori u školama i na sveučilištima.