Papa Franjo, nadbiskup Canterburyja Justin Welby i moderator Škotske crkve Jim Wallace poslali su zajedničku poruku političkim čelnicima Južnog Sudana na desetu obljetnicu neovisnosti, piše CNA.

U pismu datiranom 9. srpnja, vjerski poglavari istaknuli su kako je “još mnogo toga potrebno učiniti u Južnom Sudanu kako bi se oblikovala nacija koja odražava Božje kraljevstvo, u kojemu se poštuje svačije dostojanstvo i gdje su svi međusobno pomireni”.

“To bi moglo zahtijevati osobnu žrtvu vas kao vođa – primjer Kristova vodstva to snažno pokazuje – a danas želimo da znate kako stojimo uz vas dok, gledajući u budućnost, iznova nastojite razabrati kako najbolje služiti svim ljudima Južnog Sudana”, stoji u pismu.

Južni Sudan, država s 11 milijuna stanovnika u srednjoistočnoj Africi, stekla je neovisnost od Republike Sudan referendumom 2011. godine.

U zemlji postoji značajan postotak katolika i anglikanaca, kao i članova Prezbiterijanske crkve.

U pismu stoji kako su se papa Franjo, Justin Welby i Jim Wallace, u prethodnoj, na Božić 2020. godine poslanoj poruci založili za veće uzajamno povjerenje među čelnicima Južnog Sudana, i ohrabrili ih za značajnije sebedarje u službi narodu.

“Otad, s radošću primjećujemo maleni napredak”, ističu potpisnici pisma. “Nažalost, vaš narod i dalje živi u strahu i nesigurnosti, a karakterizira ga i nedostatak povjerenja u državu pri osiguravanju ‘pravde, slobode i prosperiteta’ slavljenih u vašoj nacionalnoj himni”.

U pismu, vjerski vođe prisjećaju se i vatikanskog sastanka južnosudanskih političkih i religijskih figura iz travnja 2019. godine.

U Vatikanu su se tada našli predsjednik Salva Kiir Mayardit i tadašnji vođa oporbe, a danas potpredsjednik Riek Machar, nakon petogodišnjeg građanskoga rata kooji je odnio stotine tisuća života.

Tom prigodom papa Franjo je potaknuo vođe neka potraže “što ih ujedinjuje, počevši od činjenice da pripadate jednome te istom narodu, nadiđite sve što vas dijeli”.

Papa im je priopćio kako moli za njih da postanu mirotvorci, koji “grade mir kroz razgovore, pregovore i oprost”.

Trojica vjerskih vođa zazvali su Božji blagoslov na političare i narod Južnog Sudana.

“Vaš narod blagoslovljen je velikim potencijalom”, napisali su u pismu. “Ohrabrujemo vas da uložite još veći trud kako biste omogućili svojemu narodu cjelovito uživanje u plodovima neovisnosti”.