Gdje je Bog, ako u svijetu postoji zlo, ako postoje gladni, žedni, beskućnici, izbjeglice; gdje je kad umiru nevini zbog terorizma i rata; kad se izrabljuje djecu ili kad ona pate od teških bolesti? Postoje pitanja na koja nema ljudskog odgovora. A Božji odgovor je Isus. „Isus je u njima, pati u njima, duboko se poistovjećuje sa svakim od njih“, tako sjedinjen s njima da „gotovo čine ‘jedno tijelo’“ – ustvrdio je papa Franjo nakon večerašnje molitve križnoga puta u sklopu Svjetskog dana mladih u Krakovu.

Isus, umirući na križu, nosi „na sebi i u sebi“, „fizičke, moralne i duhovne rane čitavoga čovječanstva“ – rekao je Papa, dodajući: „Večeras Isus – i mi s njime – s osobitom ljubavlju grli našu sirijsku braću, koja su pobjegla od rata. Pozdravljamo ih i prihvaćamo ih s bratskim osjećajima i naklonošću.“

Papa je istaknuo kako nam 14 djela milosrđa – tjelesna i duhovna – pomažu otvoriti se Božjem milosrđu i razumjeti da bez milosrđa ne možemo ništa. Podsjetio je, k tome, kako sve što napravimo najmanjem od naše braće činimo Kristu. U prihvaćanju marginaliziranog koji je ranjen u tijelu i u prihvaćanju grješnika koji je ranjen u duši se pokazuje naša vjerodostojnost kao kršćana, a ne u idejama – rekao je.

Potrebni su ljudi, osobito mladi, koji ne žele živjeti polovično, koji su spremni potrošiti život u besplatnome služenju najpotrebnijima i najslabijima, nasljedujući Krista. „Suočen sa zlom, patnjom, grijehom, jedini mogući odgovor za Isusova učenika je darivanje samoga sebe, uključujući i život, u nasljedovanju Krista; to je stav služenja. Ako netko – tko se naziva kršćaninom – ne živi kako bi služio, ne koristi mu živjeti. Svojim životom niječe Isusa Krista“ – upozorio je Papa.

Naglasio je da ih Gospodin poziva da budu „protagonisti u služenju“ i da od njih želi „konkretan odgovor“ prema potrebitima i onima koji pate. Put križa – napomenuo je – put je radosti zato što možemo slijediti Krista sve do kraja; put koji se ne plaši neuspjeha, marginalizacije ili osamljenosti, zato što ispunja srce Isusom. To je „put života“ i „Božji stil“; jedino što može pobijediti grijeh, zlo i smrt.

Na Veliki petak su se mnogi učenici tužni vraćali kući, dok su se drugi željeli zaboraviti križ. „Kako se vi želite ove večeri vratiti vašim kućama, vašim prebivalištima?“ – upitao je na kraju Papa mlade, dodajući: „Svijet nas gleda. Svatko od vas treba odgovoriti na izazov tog pitanja“.

Radio Vatikan | Bitno.net