Obraćajući se nazočnima Papa je odmah rekao kako tijekom posjeta Krakovu nije mogao izostati posjet ovoj bolnici.

“Pozdravljam vas i od srca zahvaljujem Prvom ministru na toplim riječima koje mi je uputio. Želio bih se malo zadržati sa svakim djetetom, biti uz njegov krevet, zagrliti svako dijete, poslušati svako bar na trenutak i zajedno ostati u tišini pred pitanjima koja ne nalaze neposredan odgovor. Moliti u tišini”, kazao je Sveti Otac.

“Evanđelje nam u više navrata govori kako se Gospodin susreće s bolesnima, prihvaća ih, i vrlo rado posjećuje. On ih uvijek zamjećuje, gleda ih kao što majka gleda bolesnu djecu, a u sebi osjeća samilost. Želio bih da kao kršćani možemo kao Isus biti uz bolesne, s tišinom, s nježnošću, i molitvom. Naše je društvo nažalost zagađeno kulturom „odbacivanja“, koja je oprečna kulturi prihvata. A žrtve kulture odbacivanja upravo su najslabije osobe, najkrhkije; to je okrutnost”, kazao je Papa dodajući:

“Naprotiv, lijepo je vidjeti kako su u ovoj bolnici prihvaćeni i njegovani najmanji i najpotrebitiji. Hvala vam na ovom znaku ljubavi koji nam pružate. Ovo je znak uljudbe, ljudske i kršćanske: u središte društvene i političke pozornosti staviti slabije osobe”, istaknuo je Papa.

“Katkada se obitelji moraju same brinuti o svojim dragima. Što učiniti? Iz ovoga mjesta, gdje se vidi konkretna ljubav, želio bih potaknuti: umnažajmo djela kulture prihvata, djela nadahnuta kršćanskom ljubavlju; ljubav prema Isusu raspetom, prema tijelu Isusovu. Služenje potrebitim osobama, s ljubavlju i nježnošću, potiče rast naše humanosti i otvara nam prolaz u život vječni. Tko čini djela milosrđa, ne boji se smrti”, ustvrdio je papa Franjo.

“Hrabrim sve one koji su evanđeoski poziv ‘posjećivati bolesne’ usvojili kao životni program, a to su liječnici, bolničari, svi zdravstveni djelatnici, kapelani i dragovoljci. Neka vam Bog pomogne da dobro obavljate svoj posao, u ovoj kao u svakoj bolnici u svijetu. Neka vas nagradi unutrašnjim mirom i srcem koje je uvijek sposobno za nježnost. Svima zahvaljujem na ovom susretu! Nosim vas sa sobom, u sjećanju i molitvi. A i vi, molim vas, ne zaboravite moliti za mene”, tim je riječima Sveti Otac zaključio svoj posjet dječjoj bolnici.

Radio Vatikan | Bitno.net