Papa Franjo je imenovao monsinjora Jean-Marca Micas novim biskupom biskupije Tarbes i Lourdes. Na području te biskupije nalazi se Svetište Gospe Lurdske. Micas trenutno služi kao poglavar Društva svećenika Saint-Sulpice (PSS), odnosno zajednice apostolskog života osnovane 1642. godine koje je posvećeno svećeničkoj formaciji, piše CNA.

Ovaj 58-godišnji svećenik zamijenit će biskupa Nicolasa Brouweta koji je još u kolovozu 2021. preimenovan za biskupa Nîmesa.

Micas je u video poruci 30. ožujka, na dan kada je imenovan biskupom, izjavio ga je imenovanje oduševilo, ali i iznenadilo. Također jer istaknuo poteškoće i patnje s kojima se Crkva u Francuskoj suočava zbog skandala klerikalnog zlostavljanja. Novi biskup se nada kako će biti pastir i prijatelj svima koji su mu povjereni na brigu unutar biskupije.

Novoimenovani biskup je rođen je u gradu Montélimar koji se nalazi u jugoistočnoj francuskoj pokrajini Rhône-Alpes. Prije svećeničkog ređenja je diplomirao građevinu i klimatsko inženjerstvo na sveučilištu Toulouse. Za svećenika je zaređen 1991. godine u dobi od 27. godina. Društvu svećenika Saint-Sulpice pristupio je 1999. godine.