Tijekom putovanja u Siriju pročelnika Zbora za Istočne Crkve kardinala Leonarda Sandrija – koje je započelo 25. listopada, a završit će 3. studenoga – Papin izaslanik izvijestio je sirijske domaćine da će ovih dana Sveti Otac za Crkvu u Siriji poslati donaciju u iznosu od 170.000 američkih dolara (otprilike milijun i 94 tisuće kuna), izvijestio je Vatican News u četvrtak 28. listopada.

Kardinal Sandri se tijekom pohoda toj zemlji, među ostalim, susreo s mladima koji trpe posljedice desetogodišnjega sukoba.

Susret kardinala Sandrija sa sirijskim biskupima

Putovanje koje će donijeti utjehu, solidarnost i blizinu pape Franje zemlji koja je proživjela deset godina rata i koja se sada suočava s ruševinama – s tom zadaćom kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Zbora za Istočne Crkve, nastavlja svoj posjet Siriji, u kojoj je najprije posjetio Damask. Bio je to vrlo intenzivan dan ispunjen susretima, počevši od onih u Grčko-melkitskom patrijarhatu.

Kardinal Sandri, s kojim je uvijek u pratnji apostolski nuncij u Damasku kardinal Mario Zenari, susreo se sa sirijskim biskupima te je u Papino ime izvijestio o donaciji Zbora za Istočne Crkve, odnosno o značajnom iznosu koji će se dodijeliti svakoj crkvenoj pokrajini u zemlji za potporu onima za koje biskup procijeni da im je najviše potrebna. Osim toga, najavljena je konferencija koja će se održati u Damasku u ožujku 2022. godine, a na kojoj će sudjelovati i svi karitativni djelatnici pojedinih eparhija, kako bi uskladili odgovor na hitne slučajeve, poglavito na veliki problem siromaštva i dramu imigracije.

Tu će inicijativu voditi Zbor za Istočne Crkve, apostolska nuncijatura u Damasku, zainteresirani dikasteriji Rimske kurije te agencije Unije djelā za pomoć Istočnim Crkvama (ROACO). Bit će potrebno – istaknuto je – raditi na dvjema razinama: zauzeti se za pravovremenu i potrebnu pomoć u obnovi te za odgovarajuće promišljanje međunarodne zajednice. S biskupima je kardinal razgovarao i o sinodskom hodu koji je nedavno pokrenuo papa Franjo.

Mladi Sirijci pozvali Papu da posjeti Siriju, kao znak nove nade

Nakon božanske liturgije na bizantskom obredu u melkitskoj katedrali, koju je kardinal predvodio zajedno s patrijarhom Youssefom Absijem u povodu početka sinode na biskupijskoj razini, pročelnik Zbora za Istočne Crkve susreo se u patrijarhatu s mladima. Bio je to iskreni razgovor koji je trajao oko dva sata, tijekom kojega je podijeljena žalost, potreba pozornije formacije i aktivnije sudjelovanje, te potreba da se tijekom sinodskoga hoda čuje glas mladih.

Kardinal Sandri ih je potaknuo da budu protagonisti revolucije ljubavi, pod vodstvom pape Franje i enciklike Fratelli tutti. Mladi su pak preko kardinala pozvali Papu da posjeti Siriju, kao znak nove nade.

U međuvremenu, u okviru posjeta kardinala Sandrija, župnik Alepa otac Ibrahim Alsabagh iznio je svoje svjedočanstvo te istaknuo da dolazak kardinala Sandrija stiže u kritičnom trenutku u kojemu je rat vođen oružjem ustupio mjesto ratu gladi. Više od 95 posto  stanovništva živi ispod granice siromaštva, minimalne plaće ne omogućuju im da žive – istaknuo je. U srcima vladaju očaj i malodušnost. Kriza je velika i u Alepu u kojemu će uskoro biti hladno, a nedostaje plina i goriva koji su, osim toga, vrlo skupi. Potrebno je vratiti se kriznom pristupu s distribucijom hrane, zadovoljavajući sve vrste zdravstvenih potreba,  istaknuo je otac Ibrahim, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa u četvrtak 28. listopada.