Predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong-un pozvao je papu Franju u posjet svojoj zemlji, objavili su svjetski mediji.

Vijest o pozivu Papi objavili su vlasti u Južnoj Koreji, točnije glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Mun Jae-ina. On je rekao kako Mun treba taj poziv prenijeti papi Franji tijekom svoga posjeta Vatikanu koji će se dogoditi idući tjedan.

Glasnogovornik je pojasnio i kako je poziv čelnika Sjeverne Koreje povezan s mirovnim procesom koji je nedavno započeo između dvaju Koreja i koji je označio kraj napetosti koja je na Korejskom polutoku trajala desetljećima, prijeteći u nekim trenucima velikim sukobom.

Sveta Stolica i Sjeverna Koreja, država s jednim od najrepresivnijih komunističkih režima na svijetu, nemaju formalnih diplomatskih odnosa. U Sjevernoj Koreji, prema nekim procjenama, živi oko 3000 katolika koji nisu u jedinstvu s Rimom nego su dio vjerske organizacije koju je oformila komunistička partija.

Iako ovaj poziv zvuči kao veliki kuriozitet, ovo nije prvi put da su komunistički diktatori Sjeverne Koreje pozivali papu u posjet. 2000. je to učinio Kim Jong-il koji je pozvao sv. Ivana Pavla II. u posjet koji se nije dogodio.

Kako pišu pojedini mediji, Sveta Stolica nije komentirala novi poziv, ali je objavila kako će u Vatikanu idući tjedan biti slavljena misa na nakanu postizanja mirovnog sporazuma na Korejskom poluotoku. Misi će nazočiti i predsjednik Južne Koreje Mun.

Kim Jong-un je u diplomatskoj kampanji koja ima za cilj ublažiti ekonomske i političke sankcije protiv njegove države, proglašene zbog nukelarnog programa Pjongjanga.

Goran Andrijanić | Bitno.net