Nakon susreta s predstavnicima političkoga i društvenoga života u Dublinskom dvorcu papa Franjo se u poslijepodnevnim satima prvoga dana posjeta Irskoj susreo u konkatedrali Sv. Marije s oko 350 zaručnika i mladih bračnih parova. Glasovita crkva posvećena 1825. g. i povezana sa svim najvažnijim događanjima u povijesti Irske, sjedište je njegova domaćina dublinskoga nadbiskupa Diarmuida Martina.

Papa se prvo na pokrajnjem oltaru u tišini pomolio za maloljetne žrtve seksualnog zlostavljanja u Crkvi, pred svijećom koja je za njih zapaljena u veljači 2011., kada su dublinski nadbiskup i kardinal Sean O’Malley simbolično oprali noge osmorici žrtava i zamolili oproštenje za grijehe Crkve.

Susret s mladim bračnim parovima priređen je prema Papinoj želji, a odvijao se u obliku njihovih pitanja i Papinih odgovora. Papa je pritom poručio je da je ovom svijetu potrebna revolucija ljubavi, a ona je neostvariva bez revolucije nježnosti te pozvao okupljene parove da ta revolucija započne s njima. Govorio je i o važnosti korijenja za obiteljsko stablo, koje omogućuje prijenos generacijskoga iskustva koja uče životu i ljubavi.

Zahvalio je i bračnom paru koji ga je pozdravio, a koji je nedavno proslavio zlatni jubilej braka, nazvavši ih čuvarima kolektivne memorije dragocjene za sljedeće naraštaje. Na kraju susreta svi su zajedno na engleskom jeziku izmolili molitvu -svjetskoga susreta obitelji.

Uslijedio je zatim privatni posjet centru za beskućnike koji vode franjevci kapucini. Centar je ustanovljen prije 48 godina. Prošle godine ponudili su 398.000 raznih usluga beskućnicima i obiteljima u potrebi čiji se broj nakon financijsko-gospodarske krize u Irskoj znatno povećao.

Svaki dan posluže obroke za 250-300 osoba, podijele do 1400 paketa s hranom, odjeću i vreće za spavanje. Omogućuju i tuširanje, jednom mjesečno besplatne frizerske usluge i zdravstvene preglede. Franjevcima kapucinima toga centra rekao je da su uzor svakom svećeniku. Na susretu s Papom sudjelovala su desetorica kapucina i oko 75 korisnika centra. Na rastanku Papi su darovali vreću za spavanje.

U međuvremenu je predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Greg Burke objavio da se papa Franjo rano poslijepodne sastao s osmero žrtava zlostavljanja od strane katoličkoga klera i ustanova. Razgovor je trajao sat i pol, a među sudionicima bila je i Marie Collins, nekadašnja članica Papina Povjerenstva za zaštitu maloljetnika, koja je istupila iz njega u ožujku 2016., navevši kao razlog nedostatnu suradnju Vatikana. Burke nije naveo pojedinosti susreta.

IKA | Bitno.net