Kineski znanstvenik He Jiankui uzdrmao je znanstveni svijet objavom da su se rodila prva genetski modificirana djeca.

U videu objavljenom prošle nedjelje, He je rekao kako je zajedno sa svojim suradnicima izmijenio DNK embrija blizanki kako bi bile zaštićene od zaraze HIV-om. Objasnio je kako je „uklonio gen CCR5 kako bi djevojčice postale otporne na HIV ako ikada dođu u kontakt s virusom“.

Revolucionarnost koraka koji je kineski znanstvenik napravio jest u tome što je napravio izmjenu na germinalnim stanicama što znači da će se promjene prenositi i na druge generacije.

Ovaj čin naišao je na snažnu osudu većine znanstvenika koji su ga komentirali, kako u Kini tako i izvan nje.

U zajedničkoj izjavi koju je potpisalo 120 kineskih znanstvenika, postupak je okarakteriziran kao „luđački“, te su pozvane vlasti da zakonski zabrane ovakva istraživanja.

„Pandorina kutija je otvorena, ali možda još imamo vremena da ju zatvorimo prije nego bude kasno“, napisali su u svojoj izjavi. „Ovo je iznimno nepošteno prema kineskim znanstvenicima koji su marljivi, inovativni i brane znanstvenu etiku.“

Grupa od 40 odvjetnika također je pozvala kineske vlasti da istraže ovaj slučaj zbog mogućeg kršenja zakona te kako bi zaštitili novorođene blizanke.

Jedan od razloga zašto su izmjene gena zabranjene u većini zemalja jest to što izmjena jednog gena može utjecati i na druge gene, a prenošenjem izmijenjene DNK na buduće generacije mogu nastati nesagledive posljedice za čitav genetski bazen.

Znanstvenici izvan Kine također su oštro reagirali na Heovu objavu. Profesor etike sa Sveučilišta u Oxfordu, Julian Savulescu, u komentaru za Guardian nazvao je eksperiment „monstruoznim“. „Embriji su bili zdravi. Nisu imali nikakve potvrđene bolesti. Sama izmjena gena još je uvijek u eksperimentalnoj fazi i povezana s neželjenim mutacijama, koje mogu izazvati genetske probleme u ranom razvoju ili kasnije u životu, uključujući razvoj tumora“, rekao je Savulescu, dodavši kako bi „u brojnim drugim dijelovima svijeta ovo bilo protuzakonito i kažnjivo zatvorskom kaznom“.

Stav Katoličke Crkve o genetskom modificiranju germinalnih stanica izražen je u dokumentu Dignitatis Personae, koji je 2008. izdala Kongregacija za nauk vjere:

„Svako genetsko modificiranje germinalnih stanica pojedinca prenijet će se na njegovo eventualno potomstvo. Budući da su rizici u odnosu na svaku genetsku manipulaciju značajni i da se još uvijek ne mogu u potpunosti kontrolirati, u sadašnjem stadiju istraživanja nije moralno dopušteno djelovati na način kojim bi se eventualna šteta prenijela na potomstvo.

U pogledu hipotetske genetske terapije na embriju potrebno je dodati kako bi ona, tehnički gledano, trebala biti izvedena u sklopu oplodnje in vitro, što pak povlači za sobom sve etičke primjedbe protiv tog postupka.“

Ivo Džeba | Bitno.net