Pandemija koronavirusa oslabit će Europu i Crkvu, a ubrzati sekularizaciju, tako barem smatra kardinal Jean-Claude Hollerich.

U nedavnom intervjuu za L’Osservatore Romano, luksemburški kardinal i predsjednik Komisije Biskupskih konferencija Europske Unije (COMECE), izjavio je kako vjeruje da će se zbog virusa smanjiti broj katolika koji dolaze na misu.

“Gledam svoju zemlju: brojke će se smanjiti. Razlog je taj što svi oni ‘kulturološki katolici’, i desni i lijevi, koji su na misu dolazili samo iz kulturoloških razloga, više ne dolaze. Shvatili su da im je život poprilično udoban te da mogu živjeti i bez dolaska u crkvu. Čak će i Prve pričesti, kateheze za djecu, pohađati manji broj njih, gotovo sam siguran u to.”

Dodao je pritom kako zbog toga “ne žali”.

“Kroz taj bismo proces morali proći i bez pandemije. Možda bi samo trajao deset godina duže.”

No, Hollerich smatra i da je ovo “velika prilika za Crkvu”.

“Moramo djelovati i pokrenuti nove misionarske strukture”, istaknuo je, poručivši kako se evangelizacija Europe treba odvijati ponizno te djelima i riječima. Crkva, dodaje, mora postati “kršćanskija, jednostavnija i čak ekonomski siromašnija”, jer “nam konzumerizam u Europi više ne dopušta živjeti”.

“Gušimo naš život u Europi. Treba nam evangelizacija koja ide duboko, moramo se promijeniti, čuti Kristov glas koji na poziva na temeljitu promjenu”, zaključio je kardinal.