Pope Francis walks with Palestinian President Mahmoud Abbas during an arrival ceremony at the presidential palace in Bethlehem, West Bank, May 25. Pope Francis has put a twist on the interreligious prayer gathering by inviting political leaders, Israeli President Shimon Peres and Palestinian President Mahmoud Abbas, "to come to the Vatican to pray together with me for peace." (CNS photo/Paul Haring) (June 5, 2014) See VATICAN LETTER June 5, 2014. Palestinski predsjednik, obveza štititi kršćane

Zaštita kršćanske prisutnosti u Palestini i na cijelom Bliskom istoku, to je naša obveza i poslanje – tim je riječima palestinski predsjednik Abu Mazen (Mahmoud Abbas) potvrdio svoje zauzimanje u obavljanju te zadaće u korist jedinstva i općega dobra palestinskoga naroda. Abu Mazen je potvrdio svoju obvezu u čestitci kršćanima za Uskrs, koji je po Julijanskom kalendaru slavljen jučer, a u Palestini je bio državni blagdan.

„Nije nikakva tajna da je sudbina kršćana na Bliskom istoku bremenita opasnostima“, u spirali nasilja koje prijeti suživotu, pluralizmu i vjerskoj slobodi. Stoga se svim silama valja opirati pokušajima čiji je cilj oslabiti prisutnost izvornih kršćana u Svetoj zemlji – istaknuo je Abu Mazen.

Palestinski je predsjednik u poruci istaknuo kako je arapska kršćanska zajednica u Jeruzalemu shvaćena kao bogatstvo i potpora kršćanima iz čitavoga svijeta da mogu u punini doživjeti hodočašćenje u Sveta mjesta, a koji Svetu zemlju posjećuju uglavnom u prigodi liturgijskih slavlja. Abu Mazen je među pozitivnim novostima koje su se zbile posljednjih godina, a odnose se na kršćansku prisutnost u Svetoj zemlji, spomenuo i globalni sporazum između Svete Stolice i Palestinske države, potpisan 26. lipnja 2015., a na snagu je stupio na početku 2016. godine.

Radio Vatikan | Bitno.net