Pakistanski kardinal Joseph Coutts smatra da licemjerje Zapada utječe na progon kršćana u njegovoj zemlji budući da ekstremisti sve kršćane svijeta gledaju kao jednu cjelinu i krive ih za sukobe u Iraku i Afganistanu.

Coutts je dao intervju za američki Crux povodom sinodalnog procesa koji je 10. listopada započeo i u njegovoj zemlji.

U razgovoru je pozdravio Papinu ideju za uključivanjem svih vjernika u raspravu oko crkvenih tema. “Mislim da se papa Franjo odmiče od piramidalne crkvene strukture uključujući sve vjernike. Stoga se ovaj proces ne zove biskupskom sinodom, kao što smo dosad bili navikli”, kazao je.

Govoreći o izazovima uključivanja vjernika u svojoj zemlji kazao je da je Crkva u Pakistanu, povijesno gledano, još uvijek mlada te da je oko 45 posto stanovništva nepismeno te uglavnom raštrkano po ruralnim područjima. Ipak, smatra da je sinodalni proces dobro otpočeo. “Kako će sve skupa završiti, zna samo Duh Sveti”, rekao je.

Osvrnuvši se na situaciju u zemlji, Coutts je upozorio da se posljednjih desetak godina provodi islamizacija na račun zanemarivanja pripadnika drugih vjeroispovijesti, a dio problema potječe i zbog povezanosti sa Saudijskom Arabijom.

“Čak se i najumjereniji muslimani islamiziraju uzimajući kao uzor Saudijsku Arabiju budući da od njih dobivamo mnogo novaca”, kazao je.

Problem se pojačava i izradom “jedinstvenog kurikuluma” za čitavu zemlju koji, kako kaže pakistanski kardinal, “ne priprema buduće generacije za život u multietničkom i multireligijskom društvu”.

Ono što kršćanima u Pakistanu prema kardinalovim riječima dodatno pogoršava situaciju je “licemjerje Sjedinjenih Američkih Država” i Europske unije, te njihova vojna djelovanja na Bliskom istoku.

“Oni nas vide kao vragove i proizvod kolonizacije. Ako se bilo što ne daj Bože dogodi negdje na Zapadu ili pojavi slučaj blasfemije, mi smo na iglama jer će još jedna crkva biti napadnuta i još nekoliko kršćana biti brutalno ubijeno”, kazao je.

Razlog takvog postupanja je što pakistanski muslimani sve “kršćane vide kao međusobno povezane” i smatraju da ne pripadaju u Pakistan.

“Nakon što naljutite ove ljude, spremni su se pridružiti Al-Kaidi ili talibanima. Prvi napad na crkvu u Pakistanu dogodio se tjedan dana nakon što su američki marinci počeli bombardirati Afganistan bombarderima B52, a deseci tisuća izbjeglica se počeli slijevati duž granice, među kojima zaplakane žene i djeca”, kazao je Coutts.

Unatoč različitim pritiscima i pokušajima da ih se otjera kardinal tvrdi da kršćani pripadaju Pakistanu “jednako kao muslimani, hinduisti ili bilo tko drugi”.