Nigerija

Dok su se jučer nigerijski nogometni reprezentativci na Svjetskom prvenstvu borili za pobjedu nad Argentinom, njihovi kršćanski sunarodnjaci vode borbu za opstanak.

Kršćanski su vođe u Nigeriji, naime, priopćili da bi do 2043. kršćani mogli biti istrijebljeni ako se nastavi sadašnji trend od preko stotinu ubijenih kršćana svakoga mjeseca u toj afričkoj zemlji.

Bosun Emmanuel, tajnik Nacionalnog foruma kršćanskih starješina, za ovakvu je situaciju optužio nigerijskog predsjednika Muhammadua Buharija koji, prema Emmanuelovim riječima, zatvara oči pred ovim gorućim pitanjem, dok njegova administracija “provodi otvorenu antikršćansku agendu koja je rezultirala u bezbrojnim ubojstvima kršćana diljem čitave zemlje i uništenjem ranjivih kršćanskih zajednica”.

“Realno govoreći, kršćanstvo je na rubu izumiranja u Nigeriji. Dominacija šerijatske ideologije označava smrtnu presudu za nigerijsku Crkvu”, upozorio je Emmanuel, pozvavši Nigerijsko kršćansko udruženje da se zauzme za sudbinu onih kojima je život ugrožen.

Progon kršćana u Nigeriji traje već skoro deset godina, iako oni čine gotovo polovicu ukupnog stanovništva koje je većinski muslimansko.

„Crkva je bastion demokracije“, ustvrdio je tajnik Nacionalnog foruma kršćanskih starješina. „Jačanjem šerijata demokracija će slabjeti, a Crkva će biti izbrisana.“

Trendovi povećanog nasilja prema kršćanima nisu, nažalost, karakteristični samo za Nigeriju. Prema rezultatima istraživanja američkog istraživačkog centra Pew za 2016. godinu, broj zemalja u kojima su kršćani uznemiravani zbog svoje vjerske pripadnosti popeo se sa 125 iz 2015. na čak 144.

Postotak zemalja s visokim ili vrlo visokim državnim restrikcijama usmjerenim prema vjeri u istom je vremenskom razdoblju porastao s 25% na 28%.

Ivo Džeba | Bitno.net