Znakovito je da su projekt poduprle ne samo udruge i organizacije vjerskog karaktera, nego i one koje svoje usmjerenje opisuju kao ‘sekularno’.

Na zajedničku inicijativu više međunarodnih pro-life udruga pokrenut je natječaj, a kao pobjedničko rješenje izabran je dizajn koji je ponudila brazilska umjetnica i pro-life grafičarka iz São Paola Nanda Gasperini. “Isticanje ‘pro-life’ zastave bit će način na koji će se oni koji život zagovaraju svakodnevno solidarizirati sa pokretom zagovornika za život. Ljudi diljem svijeta, bez obzira na svoj stav prema pobačaju, vidjet će zastavu, prepoznati njezino značenje i biti potaknuti promišljati o pravoj stvarnosti pobačaja”, objašnjeno je na mrežnoj stranici projekta kojega podupire sedamdesetak udruga iz različitih krajeva svijeta, donosi mrežna stranica Hrvatske katoličke mreže.

Pobjednička zastava prepoznatljiva je po jednostavnom dizajnu. U središtu su dva dječja stopala, ružičaste i plave boje. Stopala su okružena ružičastim dlanovima, koji simboliziraju majku koja gladi trudnički trbuh. Dvije ružičaste ruke predstavljaju trudnu majku koja drži i štiti svoje dijete. Bijelo srce između stopala simbolizira ljubav pokreta za život i prema majci i prema djetetu. Oblik kruga koji stvaraju ruke evocira slike trbuha trudne majke, sigurno, zaštićeno i zaštićeno mjesto za dijete u razvoju.

Iako jednostavan, dizajn pro-life zastave izrazito simbolizira pro-life poruku. Bijela podloga simbolizira nenasilje u maternici, kao i nevinost nerođenog djeteta. Dvije vodoravne pruge u središnjem dijelu zastave ističu DVA različita ljudska života prisutna u trudnoći. Pruge također tvore “znak jednakosti”, naglašavajući da je nerođeno dijete jednako i potpuno ljudsko te stoga zaslužuje jednaka ljudska prava, a istovremeno predstavlja i ulogu oca i majke u stvaranju i odgajanje djeteta. Kako i sami pokretači projekta ističu, smisao zastave moguće je sažeti u dvjema rečenicama: “Dva stopala, dvije ruke, dvije pruge, dva života. Ljubimo ih oboje”.

Nova zastava odabrana je na internetskom glasovanju u organizaciji Pro-Life Flag Project-a koji uključuje više od 70 partnera širom svijeta. Glasnogovornik projekta James Chapman rekao je da je osnivač projekta Will McFadden ideju dobio 2017. tijekom sudjelovanja u Maršu za život u Washingtonu, gdje nije primijetio nijedan zajednički simbol.

Ako se ova zastava bude svagdje vihorila, to će podići svijest za pro-life cilj kod svih ljudi: “Mislimo da će postojanje pro-life zastave omogućiti svakodnevnom zagovorniku da pokaže podršku i stoji u vidljivoj solidarnosti sa svjetskim pokretom. Nadam se da će simbol biti upotrijebljen na svaki način koji bi mogao biti od pomoći pokretu za život i da ćemo ovaj pro-life simbol vidjeti na odjeći, magnetima, natpisima u dvorištima, pro-life slikama, transparentima, logotipima i mnogim drugim mjestima”, rekao je Chapman.

U Pro-Life Flag Project-u ističu da svaka pro-life neprofitna organizacija može slobodno kopirati, reproducirati, promovirati i prodavati sve proizvode koji sadrže dizajn, ali se on ipak ne smije koristiti kao službeni logotip bilo koje organizacije.