Po mnogima i najveći nogometaš svih vremena, brazilska legenda Pele, preminuo je jučer u 82. godini.

Trostruki osvajač Svjetskog prvenstva s Brazilom posljednjih je tjedana boravio u bolnici zbog, kako su naveli doktori, “reevaluacije” kemoterapije koju prima od rujna 2021. kada je operiran zbog raka debelog crijeva.

Pele je, poput mnogih Brazilaca, bio katolik te je više puta javno govorio o vjeri i Bogu (premda njegov život nije uvijek pratio ta vjerska uvjerenja). Nakon što su se nedavno ispred bolnice u kojoj se liječio okupili navijači kako bi molili za njegovo zdravlje, nogometna zvijezda na svom je Instagram profilu napisala: “Imam puno vjere u Boga i svaka poruka ljubavi koju primim iz cijelog svijeta me osnažuje.”

Godine 2009. Pele je dao intervju za L’Osservatore Romano, poluslužbeno vatikanskog glasilo, gdje je progovorio o situaciji o modernom nogometu, ali i svojim susretima s trojicom papa.

Kao najveće probleme modernog nogometa posebno je istaknuo nasilje te ogromne plaće nogometaša.

“Danas igrači u ranoj dobi već razmišljaju o tome koliko novaca mogu zgrnuti. Ne zanima ih gdje igraju. Nogometaš potpiše za Real Madrid i poljubi dres. Idući dan promijeni tim i poljubi novi dres, zaklinjući se na vječnu ljubav. Zapravo, jedina stvar koju vole je novac. A sve to predstavlja opasnost za budućnost sporta”, poručio je u razgovoru starom 13 godina, čije je dijelove prenio CNA.

Pele je tada istaknuo kako je ljubav prema nogometu naslijedio od oca koji ga je učio “o životu i poštovanju prema bližnjemu”.

“Bog mi je dao dar igranja nogometa – doista se radi o Božjem daru – a moj me otac naučio kako ga koristiti, naučio me koliko je važno uvijek biti spreman te da je osim dobrog igrača, važno biti i dobar čovjek.”

Brazilska legenda prisjetila se i da je imao “privilegiju razgovarati s trojicom papa”.

“Smatram se iznimno sretnim jer sam upoznao te primio blagoslov od Pavla VI., Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Čuvam slike koje sam dobio na tim sastancima u Vatikanu. Mogao sam razgovarati o životu i Bogu s tom trojicom pontifa. Bili su mi iznimno važni te su mi ostali u srcu”, zaključio je.

Kako javlja Vatican News, premda se nije susreo s papom Franjom, Pele mu je 2014. poslao potpisani dres Brazila s posvetom: “Za papu Franju, s poštovanjem i divljenjem”.

Dres koji je Pele poslao papi Franji/Foto: Livioandronico2013, CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons