Otac Grzegorz Draus katolički je svećenik iz Poljske koji posljednjih devet mjeseci djeluje u ukrajinskom Lvivu. U tom gradu, inače poznatom kulturnom i znanstvenom središtu, do sada je zabilježeno više od tri tisuće oboljelih od bolesti COVID-19. Hospitalizirano je 700 pacijenata, a njih 100 je preminulo.

Otac Draus dva puta tjedno ulazi u bolnice u kojima se liječe oboljeli od korone. Prije ulaska na sebe stavlja svećeničku stolu, a zatim i zaštitno odijelo, masku, rukavice i vizir. Za portal organizacije „Crkva u nevolji“ posvjedočio je: „Nažalost, zbog drugih pastoralnih obaveza, ne mogu češće dolaziti u bolnicu.“

Dva puta tjedno obilazi nekoliko gradskih bolnica. Prilikom ulaska u svaku zgradu zbog sigurnosnih razloga mora promijeniti jedan dio zaštitne opreme. „Jako je teško djelovati pod zaštitnom opremom, jer se jako znojim i teško vidim. Ne mogu ni zamisliti kako u ovakvim okolnostima rade medicinske sestre“, kaže.

Svećenik ulazi u svaku sobu, blagoslivlja pacijente i priča im o Božjoj ljubavi. „Govorim im kako je Isus blizu onih koji pate. On ih razumije. Isus se borio s jednakim simptomima kao pacijenti s koronavirusom: također se borio za dah“, kaže.

U bolnicu redovito donosi svetu pričest. Međutim, zbog sanitarnih razloga, nije mu dopušteno iz bolnice iznositi posvećene hostije. „Svakoga dana doživim malo čudo jer broj pacijenata koji žele primiti svetu pričest uvijek je jednak broju hostija koje sam ponio sa sobom“, kaže.

Otac Draus nije mogao zamisliti da će se jednom naći u ovoj službi. Kada je kao mladić osjetio poziv, povjerio se jednom prijatelju: „Volio bih se žrtvovati za siromašne.“ Prijatelj mu je tada poručio: „Bog ne traži tvoju žrtvu, nego ljubav.“ Od tada je prošlo 25 godina, tijekom kojih ovaj svećenik iz Poljske, po primjeru svete Majke Terezije, nije odustao od požrtvovne ljubavi prema svima koji su u potrebi, a u ovome trenutku to su oni koji se bore s koronavirusom.