Projekt izgradnje katedrale u Biškeku predstavljen je 9. studenoga 2022. u glavnom gradu Kirgistana, izvijestila je Agencija Fides.

Kamen temeljac za novu katedralu blagoslovio je papa Franjo tijekom apostolskog putovanja u Kazahstan u rujnu ove godine. Radovi će početi u skorašnjima zimskim mjesecima, a trebali bi završiti za tri godine.

Ekonom Apostolske administrature u Kirgistanu o. Damian Wojciechowski, SI, za agenciju Fides rekao je da se trenutno jedina katolička crkva u Biškeku nalazi na izrazitoj periferiji grada.

„U zemlji s muslimanskom većinom, neki niti ne znaju za postojanje župe daleko od gradskog središta, također jer nije prometno povezana, a cesta koja vodi do crkve asfaltirana je tek prije godinu dana“, rekao je isusovac.

Izgradnja malene crkve na periferiji dogodila se zahvaljujući dozvoli koju su sovjetske vlasti 1969. dale njemačkim katolicima, zajednici oformljenoj od onih koji su tamo bili deportirani tijekom Drugoga svjetskog rata. Zemljište za gradnju, izolirano i teško dostupno, također je odabrano da crkva ne bi bila pretjerano uočljiva.

„Prostori koje sada imamo vrlo su ograničeni i ne dopuštaju nam obavljanje svih aktivnosti koje bismo željeli. Zahvaljujući novom prostoru uz katedralu, koji ćemo imati na raspolaganju, moći ćemo predložiti niz kulturnih inicijativa, molitvi i biblijskih susreta, namijenjenih različitim dobnim skupinama“, pojasnio je o. Wojciechowski.

Projekt izgradnje katoličke katedrale dio je nevjerojatnog urbanog razvoja Biškeka koji se događa posljednjih godina. Na predstavljanju projekta govorio je Valerij Dil, savjetnik predsjednika Kirgiske Republike Sadira Japarova i Apostolske administrature.

„Izgradnja nove crkve imat će i međunarodni značaj. Naša republika drži se demokratskih načela i načela slobode ispovijedanja vjere. Izgradnja katedralne crkve dokaz je toga“, rekao je Dil. Istaknuo je važnost koju taj događaj ima ne samo za katolike u Kirgistanu, nego za sve Kirgistance.

U zemlji u kojoj su siromaštvo i korupcija široko rasprostranjeni, Katolička Crkva uvijek je pokazivala spremnost da radi u službi cjelokupnog stanovništva. O. Damian Wojciechowski kaže da dobrotvorne aktivnosti nikada nisu prestale, ni tijekom građanskog rata 2010. ili pandemije koronavirusne bolesti. „Trenutno, od raznih aktivnosti u zemlji, imamo i prihvatilište za samohrane majke i jedno za djecu i mlade osobe s invaliditetom. Naviještati evanđelje također znači pomoći novim generacijama da usmjere svoje živote prema izgradnji pravednijeg i gostoljubivijeg društva za sve“, dodao je.

Blizina stanovnicima i dijeljenje očekivanja i problema sviju, prirodno dovodi do kontinuiranog suočavanja i dijaloga s islamom, kojega većina građana ispovijeda aktivno i jednostavno kao tradicionalno i kulturno pripadanje.

Apostolski administrator o. Anthony James Corcoran, SI, tijekom predstavljanja projekta rekao je da je papa Franjo u Nur-Sultanu prigodom blagoslova kamena temeljca podsjetio sve nazočne na važnost poslanja koje je povjereno katoličkoj prisutnosti u kirgiškom društvu – pomaganja brojnim potrebitima. Apostolski administrator također je naglasio da kirgiški katolici dijele sa svojim muslimanskim sugrađanima cilj da svijet oko sebe učine boljim.

Nakon otprilike osam godina u kojima je župa u Biškeku bila pod jurisdikcijom Apostolske administrature u Karagandi (Kazahstan), Ivan Pavao II. je 1999. osnovao misiju sui iuris u Kirgistanu, a Benedikt XVI. 2006. uspostavio Apostolsku administraturu. Sadašnji apostolski administrator o. Corcoran tu je službu preuzeo 2017. godine od slovenskog isusovca o. Janeza Mihelčiča koji je tada umirovljen.

Trenutno u Kirgistanu živi nekoliko tisuća katolika, od kojih se oko 500 redovito okuplja u sedam župa. Tri glavne crkve nalaze se u Biškeku, Jalal-Abadu i Talasu. Katolici koji žive daleko od središta župa okupljaju se na molitvu u privatnim domovima i povremeno ih posjećuju misionari koji rade u Kirgiziji. Među katoličkim redovnicima najbrojniji su isusovci (destorica iz Slovenije, Vijetnama, Sjedinjenih Američkih Država, Kazahstana, Kirgistana i Poljske). Prisutni su i članovi drugih ustanova: pet školskih sestara sv. Franje, tri sestre misionarke konsolate i dijecezanski svećenik iz Slovačke. Prije nekoliko dana nekoliko sestra Družbe misionarki ljubavi, koju je osnovala sv. Majka Tereza iz Kolkate, također su stigle u Biškek gdje će otvoriti samostan, objavio je Fides.