Europska komisija i organizacija Europa Nostra objavile su ovogodišnje dobitnike nagrade Europske unije za kulturnu baštinu, najznačajnijeg europskog priznanja na području kulturne baštine. Među njima je i prekrasna rumunjska drvena crkva iz 18. stoljeća u malenom mjestu Urși, a čija je temeljita obnova nedavno dovršena.

“Ovo je rezultat uzorne interdisciplinarne konzervacije oslikane drvene crkve s ruralnog područja. Načinjena od materijala iz neposrednog okoliša, ona je primjer izvanredne vrijednosti i ljepote”, zaključak je Komisije. Obnova crkve trajala je od 2009. do 2020. godine, a realizirana je tijekom ljetnih mjeseci uz pokroviteljstvo brojnih domaćih i međunarodnih institucija i zaklada.

Crkva u Urșiu posvećena je Navještenju BDM i Arkanđelu Mihaelu, a građena je od 1757. do 1785. godine. Preživjela je požar 1838., nakon čega je obnovljena i oslikana. Izgradnjom nove crkve u naselju, ovaj biser drvene sakralne arhitekture prepušten je zubu vremena, a 2007. godine ponovno je “otkrivena”, te je uslijedila njezina temeljita obnova: izgradnja temelja, obnova krovišta, zamjena dotrajale drvene konstrukcije, te obnova freski. U obnovi je sudjelovalo 250 radnika, te 102 volontera iz Rumunjske i inozemstva.

Pogledajte fotogaleriju!

Nagrada Europske baštine ‘Europa Nostra’ prestižna je nagrada Europske unije koja se dodjeljuje jednom godišnje pojedinačnim ili grupnim ostvarenjima koje odlikuje izvandrednost u polju kulturne baštine na razini Europe. Nagrade se dodjeljuju jednom godišnje kako bi se prepoznale i promicale najbolje prakse u zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine, poticala prekogranična razmjena znanja i iskustava diljem Europe, podizala svijest javnosti o europskom kulturnom naslijeđu te primjerima poticale daljnje pozitivne inicijative.