Na skandaloznu predstavu koja vrijeđa vjerske osjećaje upozorili su Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Katolička tiskovna agencija i neke islamske organizacije, dok je sarajevski kardinal Vinko Puljić dostavio prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine

Ravnatelj festivala MESS Nihad Kreševljaković odlučio je kako će predstava biti izvedena interno, samo za članove žirija i uži krug gostiju, kako bi se sačuvao “kontinuitet Festivala”.

Organizatori žale zbog “netočnih navoda o vrijeđanju vjerskih osjećaja” i “dezinformacija o predstavi redatelja Olivera Frljića” koji su izazvali “pritiske i prijetnje” zbog kojih je uslijedilo odustajanje od javne izvedbe.

Iz obrazloženja organizatora kako je riječ o “netočnim navodima o vrijeđanju vjerskih osjećaja”, te “dezinformacijama”, možemo zaključiti kako oni koje vrijeđa scena u kojoj gola žena s hidžabom na glavi iz svojeg spolnog organa vadi zastavu, a glumac koji predstavlja Isusa Krista silazi s križa i siluje tu muslimanku, od redatelja i organizatora očito moraju dobiti dopuštenje da budu uvrijeđeni.

Podsjetimo, Frljićeva predstava nastala je u koprodukciji nekoliko kazališnih kuća među kojima je i Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca. Dramaturgiju predstave potpisao je sadašnji intendant riječkog HNK-a Marin Blažević, a predstava bi trebala imati premijeru u Rijeci 26. studenog. Nakon izvođenja predstave na festivalu u poljskom gradu Bydgoszczu, uslijedila je kaznena prijava poljskom tužiteljstvu zbog povrede vjerskih osjećaja kao i vrijeđanja poljskih nacionalnih simbola.

Predstava je svjetsku premijeru imala u Beču, gdje su je pojedini kritičari opisali kao “banalnu i amatersku”.

“Riječ  je o plakativnoj predstavi koja pokušava sve kako bi provocirala”, napisao je jedan od kritičara.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net