U IT sektoru koji često pokreću komercijalne aplikacije i mainstream projekti rijetko se mogu pronaći sadržaji koji su u skladu s dubokim duhovnim interesima softverskih inženjera. U tom smislu u ICMM-u se javila ideja o osnivanju međunarodne IT zajednice u Međugorju. Kao što se svaki projekt prije provedbe treba dobro promisliti tako se u Informativnom centru tražio najbolji način za realizaciju ove ideje te se čekao pravi trenutak za pokretanje inicijative.

Nakon sto je papa Franjo potaknuo vjernike na korištenje tehnologije u svrhu širenja evangelizacije riječima: “Potrebno je da se poslanje Crkve prilagodi vremenu i da koristi suvremena sredstva koja nam tehnika stavlja na raspolaganje. Radi se o ulaženju na suvremena područja naviještanja milosrđa i Božje dobrote. Trebamo se služiti tim sredstvima, osobito internetom, a da ne postanemo sluge tih sredstava. Moramo izbjegavati da postanemo taoci mreže i umjesto toga loviti ribe, to jest privlačiti duše Gospodinu“, u ICMM-u su prepoznali trenutak i pokrenuli projekt održavanja Prve katoličke IT konferencije u Međugorju.

Konferencija se održala od 7.do 10.ožujka 2024. godine. Organizatori svjesni da rade dobru stvari, na cijeli projekt su gledali kao na Gospin projekt, te je Ona stavljala na put ljude, suradnike koji su svoj dio posla radili srcem, a to je bila jedina garancija da će projekt uspjeti.

Već tog prvog dana kroz jutro javljali su se sudionici konferencije iz Slovačke, Rumunjske, Italije, Paname koji su došli i prije početka registracije jer su željeli pomoći u tehničkim stvarima. Od samog početka konferencije između organizatora i sudionika osjećala se povezanost, radost ali i želja za uspjehom, za ostvarenjem zajedničkog cilja.

Nakon registracije, prijave 70-ak sudionika iz 15-ak zemalja, krenula su prva predavanja.

Svoje znanje kroz predavanja nesebično su dijelili prof.dr. Davor Pavuna koji je govorio o Izazovima transhumanizma i umjetne inteligencije, a drugi dan predavanje je održao Stjepan Aurelien Kovač o temi Istina o cyber prostoru i informacijskim tehnologijama.

Za uspjeh konferencije uvelike je zaslužna i moderatorica cijele konferencije Martina Ćurić koja je svojom vedrinom, znanjem i sposobnošću unijela timski duh i entuzijazam između sudionika, organizatora i predavača.

Kroz konferenciju održale su se i dvije panel rasprave. Na prvoj se raspravljalo o temi Umjetna inteligencija: početak ili kraj, uz moderiranje dr. Tomislava Volarića, te sudionike dr. Davora Pavunu i dr. Gorana Kujundžića dok je tema druge panel rasprave bila Prilike i opasnosti koje nosi 5G i 6G mreže, moderatora Vedrana Šimunovića, te sudionike dr. Davor Pavunu i Juru Babića.

Treći dan konferencije protekao je u radionicama, prije kojih su izlaganje imali ravnatelj ICMM – a Vedran Vidović, zatim Luis Mariano Colón Colón, međugorski hodočasnik iz Španjolske koji je sa svojim suradnicima izradio međugorsku aplikaciju, a koja odgovara potrebama hodočasnika.

Nakon njih riječ su preuzeli Igor Letica i Dražen Alpeza, koji su ujedno i pokretači ove ideje o IT konferenciji i IT zajednici. Nakon što su iznijeli svoje ideje, uključili su se svi sudionici konferencije sa svojim prijedlozima ali i budućim konkretnim planovima o radu. Tog dana 9. ožujka, 2024. možemo slobodno reći kako je osnovana prva katolicka IT zajednica iz Međugorja. Jedan od sudionika konferencije komentirao je ovaj događaj riječima: Sjeme je posijano, a na nama je da ga njegujemo, širimo i razvijamo dalje.

Dojmovima o konferenciji pridružili su se i ostali sudionici, a neke njihove izjave je vrijedno spomenuti.

“Iznenađujuće, snažno, inspirativno”, tri su riječi kojima je svoje iskustvo na konferenciji opisao Anđelko iz Zagreba.

Boris iz Mostara kazao je kako je dugo godina u IT sektoru i da je bio na mnogo konferencija iz ovog područja, ali je ovo prva konferencija na kojoj nije zaspao, program i predavači su ga držali budnim i aktivnim, te je ovo prva konferencija na kojoj je prepoznao da mu nitko ništa ne želi prodati ili podvaliti. Sve je bila istina i radujem se sljedećim koracima i komunikaciji na SLACK-u.

“Tijekom konferencije sam osjetio da je ovo mjesto gdje se možemo osjećati sigurno, možemo vjerovati jedni drugima i nitko nema nekih skrivenih poruka i interesa”, kazao je Carlos iz Paname.

“Vidjevši ideju, temu i sve zajedno mi se činilo kao šala, ali sam onda došao ovdje i vidio da je moguće i da definitivno nije šala. Upoznao sam ljude iz poslovnog IT svijeta s kojima imam jednake vrijednosti. Konferencija je nadišla moja očekivanja. Hvala vam na tome”, riječi su Matije iz Zagreba.

Peter iz Slovačke istaknuo je koliko je važna kvaliteta, ali ne toliko i kvantiteta sudionika te zahvalio svim ženama na dolasku jer vjeruje kako žene imaju posebne emocije koje su potrebne za ovaj projekt. Organizatorima je čestitao na hrabrosti za pokretanjem ovakvog nečega.

Igor iz Mostara na konferenciju gleda kao nešto što se teško prevodi, ali vjerujem da ćete svi razumjeti – life changing experience.

“Dugo vremena sam željela doći u Međugorje i kad sam vidjela kako se ovdje organizira ovakav tip konferencije zvučalo mi je nevjerojatno povezati tehnologiju i duhovnost i pomislila sam da moram doći to vidjeti. Nakon ovog događaja vidim da je to itekako moguće. Hvala organizatorima”, rekla je Kristina iz Zagreba.

Svakako je duhovnost ta koja je bila jako uključena u program konferencije, osim što su sudionici svakodnevno sudjelovali na večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova, molila se krunica uz Podbrdo, ali i Križni put ispod kipa Uskrslog u Međugorju. Večeri konferencije su završavali networkingom ili umrežavanjem. A da je umrežavanje bilo plodonosno pokazao je rastanak sudionika na kraju konferencije gdje se grupa ljudi okupila kao skupina nepoznatih tehnoloških stručnjaka, a razišla se kao grupa braće sa zajedničkim ciljem, sretni jer svojim znanjem, vještinama i sposobnostima žele odgovoriti na Papin poziv sudjelujući u radu IT zajednice iz Međugorja.